Ασυνείδητη προκατάληψη ως προς την ποιότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης που παρέχεται στις γυναίκες που έχουν υποστεί καρδιογενές σοκ έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μια μεγάλη ανισότητα καταγράφει έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, «προειδοποιώντας» ότι οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους άνδρες του ίδιου ηλικιακού φάσματος.

Πανεπιστημιακή έρευνα του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο Circulation: Heart Failure, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσε ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από τους άνδρες, ενώ η ανάρρωσή τους καθυστερεί πιο πολύ.

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι οι νέες, στην παραγωγική ηλικία, γυναίκες της κοινωνίας μας αντιμετωπίζουν αυτές τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη» δηλώνει η Saraschandra Vallabhajosyula, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτις στον τομέα επεμβατικής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορι.

Το καρδιογενές σοκ επέρχεται όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει και να διοχετεύσει επαρκή ποσότητα αίματος στα ζωτικά όργανα του σώματος. Πρόκειται για βασική αιτία θανάτου κατόπιν καρδιακής προσβολής· χάνουν τη ζωή τους περίπου τα μισά από τα άτομα που διακομίζονται στο νοσοκομείο αφότου εμφανίσουν την επιπλοκή.

Προγενέστερες σχετικές μελέτες, που είχαν επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους ασθενείς, κατέδειξαν πως οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο συχνά από τις άνδρες τη συνιστώμενη τυπική καρδιαγγειακή φροντίδα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν εάν οι διαφορές αυτές υφίστανται και στους νεότερους ασθενείς.

Αντλώντας δεδομένα από κρατικές υπηρεσίες για το διάστημα μεταξύ 2000-2017, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 90.648 εισαγωγές ασθενών (μεταξύ 18 και 55 ετών, 26% γυναίκες) που είχαν υποστεί καρδιογενές σοκ έπειτα από καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες:
  • Να υποβληθούν σε στεφανιογραφία για τον εντοπισμό αποφραγμένων αρτηριών (78,3% έναντι 81,4% αντίστοιχα), με μεγαλύτερη απόκλιση στην αγγειογραφία που πραγματοποιείται την ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο (49,2% έναντι 54,1%, αντίστοιχα)
  • Να υποβληθούν σε θεραπεία με τοποθέτηση stent ή αγγειοπλαστική με μπαλόνι για την απόφραξη αρτηριών (59,2% έναντι 64%) και
  • Να λάβουν μηχανική υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς με αντλία (50,3% έναντι 59,2%)

«Ως κλινικοί γιατροί, πρέπει να κατανοήσουμε τα πιθανά πολλαπλά κίνητρα και παράγοντες, τόσο μεμονωμένα όσο και συστημικά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασυνείδητη προκατάληψη. Η έμφαση μας πρέπει να είναι στην παροχή υψηλής ποιότητας και δίκαιης περίθαλψης για κάθε ασθενή ανεξάρτητα από το φύλο του» τονίζει η Vallabhajosyula.

Οι ερευνητές κατέγραψαν, επίσης, στατιστικά περισσότερες περιπτώσεις Αφροαμερικανίδων με καρδιακή προσβολή ακολουθούμενη από καρδιογενές σοκ. Παράλληλα, συγκριτικά με τους άνδρες οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα και επαγγελματική κατάρτιση.

Ο μέσος όρος παραμονής των γυναικών στο νοσοκομείο ήταν ανάλογος των ανδρών (κατά μέσο όρο δέκα ημέρες), ωστόσο το κόστος της νοσηλείας τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανδρών (56.372 δολάρια έναντι 167.669 δολάρια, αντίστοιχα), δεδομένου ότι οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε λιγότερες εξετάσεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τέλος, οι ερευνητές στο συνέδριο υποστήριξαν την άποψη ότι «οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τυχόν πόνους στο στήθος τους και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια, ώστε να μειωθεί ο χρόνος του ισχαιμικού επεισοδίου» προκειμένου να περιοριστούν οι επιπλοκές που προκαλούνται από το έμφραγμα.

Πηγή: Heart Failure