fbpx
Συμβουλές για λοιμώξεις και ξέγνοιαστη καλοκαιρινή διασκέδαση

Συμβουλές για λοιμώξεις και ξέγνοιαστη καλοκαιρινή διασκέδαση

Πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου καλό είναι κάθε γυναίκα να ενημερώνεται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει, ώστε να προάγει τη σωματική της υγεία.

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλάζει η επιδημιολογία των παθογόνων που εμπλέκονται στην εμφάνιση λοιμώξεων.

Γράφει ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος Φώτιος Ζαχομήτρος

Φώτιος Ζαχομήτρος, γυναικολόγος
Ζαχομήτρος Φώτιος
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Τακτικό μέλος Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης
(Ειδικό μητρώο του Ιατρικού συλλόγου Σερρών).

Καλοκαίρι σημαίνει ευχάριστος, ζεστός καιρός, διασκεδαστικά μπάνια σε φανταστικές παραλίες και ελκυστικές πισίνες, ατελείωτο μαύρισμα, αλλά και αυξημένη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η ανεμελιά του καλοκαιριού είναι συνυφασμένη με την καλύτερή μας διάθεση και με μοναδικές απολαύσεις που όλοι έχουμε ανάγκη για να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας!

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε ξέγνοιαστα τις αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι πάνω απ’ όλα να παραμείνουμε υγιείς. Ειδικά όσον αφορά τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και απολαύσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για λοιμώξεις του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ορισμένες μικρές αλλά σημαντικές γυναικολογικές συμβουλές για την υγιεινή μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη απόλαυση.

Οι συχνότερες λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Χρήσιμες, απλές ιατρικές συμβουλές:

  1. Πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό, ώστε να αδειάζει και να καθαρίζει η ουροδόχος κύστη.
  2. Αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορεί να επωάζονται μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
  3. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Υπάρχει κίνδυνος τα μικρόβια από τον κόλπο και τον τράχηλο να ανέβουν προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες.
  4. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε σερβιέτες και ταμπόν αρκετά συχνά, ώστε να μη δημιουργείται θρεπτικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μικροβίων μέσα στον κόλπο.
  5. Φροντίστε να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό αμέσως μετά από κάθε έξοδο από τη θάλασσα. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τις λοιμώξεις του κόλπου και του αιδοίου.
  6. Μη χρησιμοποιείτε υγρά σαπούνια με χρώματα και αρώματα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Αυτές οι ουσίες μπορεί να αλλάξουν το pH του σημείου.
  7. Κάντε χρήση προφυλακτικού ακόμα και αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια ή αν έχετε τοποθετήσει ενδομήτριο σπείραμα (spiral). Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο για να σας προφυλάξει ‒όχι, όμως, πλήρως‒ από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  8. Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά υφάσματα αυξάνουν τη θερμοκρασία και κατακρατούν την υγρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη νερού κατά το καλοκαίρι, την καλή ατομική και κοινωνική υγιεινή, την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων.

Ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής χρήζουν οι γυναίκες που εγκυμονούν, οι οποίες λόγω της έντονης ζέστης, της αυξημένης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών έρχονται αντιμέτωπες με επεισόδια ζάλης, ακόμη και λιποθυμίας. Απλές συμβουλές για εγκύους είναι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων υγρών, η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον, η χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων και η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, ιδίως τις ώρες 11.00-16.00.

Καλό καλοκαίρι!

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.