Η κλειτοριδεκτομή (FGM) συνεπάγεται με τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα της Αφρικανούς για την εξοργιστικά βάρβαρη πρακτική. Μια πρακτική που εκτός από το να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας.

Η κλειτοριδεκτομή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς αντικατοπτρίζει τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής καθιερώθηκε εξαιτίας της βάναυσης πρακτικής που εφαρμόζεται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό.

 

Ιστορική αναδρομή 

Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να αναφέρεται στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή σε μικρά κορίτσια, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή». Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

Που αποσκοπεί ο ακρωτηριασμός;

Ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας αποσκοπεί σε σεξουαλικό ευνουχισμό ώστε να την υποτάξει απόλυτα στον σύζυγό της. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Τύποι FGM

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ταξινομείται σε 4 βασικούς τύπους:

  • Τύπος 1:  Αυτός ο τύπος ακρωτηριασμού συνιστάται σε μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας ή της πρόπτωσής της.
  • Τύπος 2: Πρόκειται για μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή μεγάλων χειλέων.
  • Τύπος 3:  Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ακρωτηριασμού. Κατά τη διαδικασία πραγματοποιείται στένωση του κολπικού ανοίγματος.
  • Τύπος 4:  Περιλαμβάνει όλες τις άλλες επιβλαβείς διαδικασίες για τα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως τρυπήματα, τσιμπήματα, εγχάραξη, ξύσιμο και καυτηρίαση της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

FGM και Covid-19 

Ο Covid-19, έχει επηρεάσει έντονα τα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, από την αυξημένη ενδοοικογενειακή βία μέχρι την απώλεια θέσεων εργασίας. Υπάρχει όμως ένας λιγότερο φανερός τομέας, στον οποίο οι γυναίκες επηρεάζονται. Πρόκειται για την κλειτοριδεκτομή (FGM), καθώς η πρόληψή της παρακωλύεται λόγω της πανδημίας.

Τον Απρίλιο του 2020, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι «λόγω της παρακώλυσης από την πανδημία προγραμμάτων πρόληψης, δύο εκατομμύρια κλειτοριδεκτομές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία 

Η κλειτοριδεκτομή δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος για την υγεία. Αντιθέτως βλάπτει τόσο τα κορίτσια όσο και τις γυναίκες με ποικίλους τρόπους.

Αφρικανός έτοιμος να πραγματοποιήσει κλειτοριδεκτομή

  • Περιλαμβάνει αφαίρεση και καταστροφή του ιστού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
  • Δημιουργεί πολύ σοβαρούς πόνους στο σημείο των γεννητικών οργάνων.
  • Δημιουργεί υπερβολική αιμορραγία που οδηγεί και στο θάνατο.
  • Δημιουργεί επιπλοκές κατά τον τοκετό (θάνατος νεογέννητου).
  • Προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πυρετό.
  • Προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και μειωμένη ικανοποίηση).

Πληροφορίες από: who.com, reuters.com