Σημαντικές και αισιόδοξες πληροφορίες για την συμπεριφορά του κορονοϊού κατά την εγκυμοσύνη, έδωσε ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Ιδρυτής & Πρόεδρος της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς.

Σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στον ΣΤ’ Κύκλο Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, συζητήθηκε η συμπεριφορά του κορονοιού στις εγκυμονούσες.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Χανδακάς δήλωσε:

«Οι γνώσεις μας σχετικά με τη συμπεριφορά του κορονοϊού κατά την εγκυμοσύνη εμπλουτίζονται συνεχώς. Τα μαιευτικά περιστατικά, παγκοσμίως, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό παραμένουν λίγα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σε κανένα, όμως, από αυτά δεν περιγράφεται κάθετη μετάδοση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φαίνεται πως ο μηχανισμός που προσφέρει προστασία στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, λειτουργεί και στην περίπτωση του νέου κορoνοϊού».

Επιπλέον ο κ. Χανδακάς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός SARS -Cov-2 στο αμνιακό υγρό ή στο μητρικό γάλα από μητέρες που νόσησαν με COVID -19. Πιθανές λοιμώξεις σε νεογέννητα φαίνεται να προκύπτουν μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει λόγω της άμεσης επαφής του μωρού με την μητέρα που νοσεί. Αναφερόμενος στις έγκυες γυναίκες, τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί διαφορά στην πιθανότητα ασυμπτωματικότητας και σοβαρότητας της νόσου. Ακόμη δεν παρουσιάσανε σοβαρή νόσηση σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Χανδακάς, τόνισε ωστόσο ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τηρούν τα ίδια ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα με την υπόλοιπη κοινότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.