fbpx
Mαστογραφία: Η εξέταση που έχει μειώσει τον αριθμό θανάτων από τη νόσο καρκίνου

Mαστογραφία: Η εξέταση που έχει μειώσει τον αριθμό θανάτων από τη νόσο καρκίνου

Μια εξέταση που μερικές φορές δημιουργεί άγχος, αλλά αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες είναι η μαστογραφία. Η αξία της αναμφισβήτητη. Υπήρξε και παραμένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Παρόλο που όλες οι γυναίκες ξέρουν ότι από μία ηλικία και μετά πρέπει να κάνουν μαστογραφία, οι περισσότερες δεν είναι συνεπείς στην ετήσια επανάληψη της εξέτασης.Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ενημερωθούμε για όλες τις λεπτομέρειες της εξέτασης από την Ακτινοδιαγνώστρια-Ακτινολόγο και Ιδρυτική Πρόεδρο της Ελληνικής Απεικόνισης Μαστού κ.Αθηνά Βούρτση.

vourtsi
Ακτινοδιαγνώστρια-Ακτινολόγο και Ιδρυτική Πρόεδρς της Ελληνικής Απεικόνισης Μαστού κ.Αθηνά Βούρτση
Συνέντευξη στη Χριστίνα Ανδρώνη

 

Πότε μια γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει τον έλεγχο (εξέταση); πόσο συχνά και μέχρι ποια ηλικία;

Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 35-59 ετών. Στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης της νόσου συνεχώς αυξάνεται, και η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψή της, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την κακοήθεια σε προ κλινικό στάδιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν κλινικά ευρήματα.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να διακρίνουν ποια γυναίκα θα νοσήσει και ποια όχι, γι’ αυτό και η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει η πρώτη Μαστογραφία να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται σε μελλοντικές μαστογραφίες ως εξέταση αναφοράς. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά η γυναίκα θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη Μαστογραφία της μία φορά το χρόνο, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο. Η ετήσια αυτή επανάληψη της εξέτασης θα πρέπει, σύμφωνα με επιστημονικές συστάσεις, να γίνεται έως ότου η γυναίκα φτάσει το 72ο έτος της ηλικίας της. Μετά την ηλικία αυτή ο έλεγχος του μαστού με μαστογραφία προτείνεται ανά διετία. Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που μπορεί να συνεκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου χωριστά για κάθε γυναίκα και να κρίνει αναλόγως. Το διάστημα του ενός έτους θεωρείται διεθνώς ασφαλές χρονικό διάστημα, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων όπου απαιτείται τακτικότερος επανέλεγχος.

Πόσο επώδυνη είναι η εξέταση της μαστογραφίας και πόσο διαρκεί;

Κατά τη διενέργεια της Μαστογραφίας ασκείται ήπια πίεση στο μαστό για λίγα δευτερόλεπτα η οποία είναι διαχειρίσιμη και ο μέσος όρος διάρκειας της εξέτασης είναι περίπου 10 λεπτά.

3. Για τις γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης υπάρχει περιορισμός ή κίνδυνος;

Οι κυριότεροι περιορισμοί όσον αφορά τα ενθέματα σιλικόνης είναι:

α) Κίνδυνος μη ανίχνευσης καρκίνου λόγω επισκίασης από τα ενθέματα

β) Περισσότερες λήψεις κατά τη διενέργεια της μαστογραφίας ή της τομοσύνθεσης

γ) Κίνδυνος ρήξης του ενθέματος

δ) Σπανιότατα η ανάπτυξη αναπλαστικού λεμφώματος

ε) Η διενέργεια μαγνητικής μαστογραφίας (MRI) ανά διετία μετά τα πρώτα 3 χρόνια από την τοποθέτηση των ενθεμάτων θεωρείται ιδιαιτέρως χρήσιμη

Πόσα είδη Μαστογραφίας υπάρχουν; και ποιες οι διαφορές τους;

Η Μαστογραφία είναι ακτινογραφία χαμηλής δόσης που απεικονίζει τα φυσιολογικά ανατομικά στοιχεία και τυχόν παθολογικές αλλοιώσεων του μαστού. Αποτελεί την μέθοδο εκλογής της διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι μαστογραφίας:

α) Αναλογική Μαστογραφία: Σήμερα η χρήση της έχει περιοριστεί σημαντικά.

β) 2D ψηφιακή Μαστογραφία: Αποτελεί την εξέλιξη της αναλογικής μαστογραφίας η οποία τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο στη χώρα μας έχει αντικαταστήσει την αναλογική μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί έναντι της αναλογικής, προσφέροντας υψηλότερη ευκρίνεια, διακριτική ικανότητα και χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

γ) 3D τομοσύνθεση: Πρόκειται για μια νεότερη τεχνολογία κατά την οποία λαμβάνονται τομογραφικές τομές καλύπτοντας όλο το πάχος του μαστού από διαφορετικές γωνίες προσφέροντας την τρισδιάστατα απεικόνιση αυτού. Η τεχνική της τομοσύνθεσης προσφέρει ακόμη υψηλότερη διαγνωστική αξία συμβάλλοντας στη διάγνωση περιπτώσεων άτυπης εμφάνισης καρκίνου που συχνά δεν είναι ορατοί στην ψηφιακή Μαστογραφία.

Ποιο το όφελος της προληπτικής μαστογραφίας & του υπερηχογραφήματος;

Η Μαστογραφία προσφέρει την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, ενώ έως σήμερα είναι η μοναδική εξέταση που αποδεδειγμένα έχει μειώσει τον αριθμό θανάτων από τη νόσο.

Το υπερηχογράφημα μαστού έχει θεσπιστεί ως υποχρεωτική συμπληρωματική εξέταση σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν επιπλέον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, εμφανίζουν συχνότερα πιο επιθετικούς όγκους, ενώ παράλληλα η εντόπιση του όγκου στη Μαστογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνεπώς η συμπληρωματική εξέταση με υπερηχογράφημα βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου που πολλές φορές δεν είναι ορατοί στη μαστογραφία.

Είναι επικίνδυνη η έκθεση στην ακτινοβολία;

Όχι. Η δόση είναι εξαιρετικά χαμηλή δόση, ιδίως με τις καινούριες τεχνικές ψηφιακής μαστογραφίας. Η δόση που λαμβάνει μία γυναίκα από την ετήσια Μαστογραφία είναι ισοδύναμη με 13 ημέρες παραμονής σε φυσικό περιβάλλον ή αντιστοιχεί στην ακτινοβολία που λαμβάνουμε από ένα αεροπορικό ταξίδι μικρής διάρκειας

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.