fbpx
Πώς θα καταλάβω αν έχω σκωληκοειδίτιδα – Συμπτώματα

Πώς θα καταλάβω αν έχω σκωληκοειδίτιδα – Συμπτώματα

Πώς θα καταλάβω αν έχω σκωληκοειδίτιδα; Η σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση, το μικρό σάκο στο οποίο καταλήγει το παχύ έντερο.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός «σάκου» που προεξέχει από το παχύ σας έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Κάποιες φορές, η απόφυση γεμίζει με βλέννα, παράσιτα, ή κόπρανα, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα μέσα σε μία σκωληκοειδή απόφυση που έχει φλεγμονή.

Πώς θα καταλάβω αν έχω σκωληκοειδίτιδα

Εμφανίζεται με οξύ πόνο και έντονη συμπτωματολογία. Αν δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο τότε υπάρχει πιθανότητα να μεταπέσει σε χρόνια φλεγμονή με πιο ήπια συμπτωματολογία αλλά συχνές και περιοδικές οχλήσεις, που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ο πόνος της συνήθως αυξάνεται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών

Σκωληκοειδίτιδα πόνος και συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετο
  • Δέκατα ή πυρετό
  • Πρήξιμο στη κοιλιά
  • Απώλεια διάθεσης/όρεξης
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Πόνο που επιδεινώνεται όταν βήχετε, βαδίζετε ή κάνετε άλλες κινήσεις
  • Ξαφνικό πόνο που ξεκινά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας
  • Ξαφνικό πόνο που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και μετατοπίζεται προς την κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς

Στις έγκυες γυναίκες, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πάνω μέρος της κοιλιάς, επειδή η απόφυση αυτή βρίσκεται προσωρινά υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

σκωληκοειδίτιδα

Σκωληκοειδίτιδα και διάγνωση

Λόγω των γενικών συμπτωμάτων της, αλλά κυρίως λόγω της θέσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάγνωση της δεν είναι πάντα εύκολη. Όμως είναι απαραίτητο η κλινική εξέταση να συνοδεύεται από κάποιες επιπλέον εργαστηριακές – απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος και ούρων
  • Ακτινογραφία κοιλίας και θώρακος

Σκωληκοειδίτιδα πόνος αριστερά

Η περιοχή του πόνου σας ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας και την ακριβή θέση της σκωληκοειδούς σας απόφυσης. Δηλαδή, ο πόνος μπορεί να αντανακλά αριστερά στην κοιλιά. 

Στην περίπτωση λοιπόν που ο πόνος εμφανίζεται στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, μπορεί να οφείλεται σε αριστερή σκωληκοειδίτιδα. Ουσιαστικά προκαλείται από μια ανωμαλία περιστροφής και καθήλωσης του εντέρου, ωστόσο είναι πολύ σπάνια.

Διαβάστε περισσότερα για τον πόνο δεξιά ή αριστερά στην κοιλιά 

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει σκωληκοειδίτιδα;

Το κυρίως σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι όπως προαναφέραμε ο οξύς πόνος. Το παιδί πονά τόσο πολύ που περπατά σκυφτό πιέζοντας την κοιλιά του. Συνήθως στα παιδιά αρέσει να είναι ξαπλωμένα στο αριστερό πλευρό. Δυσκολεύονται να κάνουν απότομες κινήσεις, όπως να πεταχτούν ψηλά ή να κατέβουν απότομα από το κρεβάτι. Τα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζουν ελαφρό πυρετό (37-38.5 ο C), εμετό και χάνουν τη διάθεση για φαγητό.

παιδί με σκωληκοειδίτιδα

Σκωληκοειδίτιδα και αντιμετώπιση

Η κλινική σταδιοποίηση με την ταξινόμηση Hinchey είναι προσανατολισμένη προς την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας.

Η ασθένεια είναι συχνά ήπια όταν το περικολικό λίπος και το μεσεντέριο περιχαρακώνουν αυτή τη μικρή διάτρηση. Ωστόσο, μεγαλύτερες διατρήσεις και πιο εκτεταμένη νόσος οδηγούν σε σχηματισμό αποστήματος και, σπάνια, σε εντερική ρήξη ή περιτονίτιδα.

• Στάδιο Ι: Μικρό ή περιορισμένο περικολικό ή μεσεντέριο απόστημα.
• Στάδιο ΙΙ: Μεγάλο απόστημα, που συχνά περιορίζονται στην πύελο.
• Στάδιο ΙΙΙ: Διάτρητα εκκολπώματος προκαλώντας γενικευμένη πυώδης περιτονίτιδα.
• Στάδιο IV: Ρήξη εκκολπωμάτων στην περιτοναϊκή κοιλότητα με κόπρανα και μόλυνση προκαλώντας γενικευμένη κοπρανώδης περιτονίτιδα.

Όταν υπάρχει οξύς πόνος δεξιά ή αριστερά της κοιλίας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει χορήγηση παυσιπόνων μέχρι να πραγματοποιηθεί πρώτα εξέταση και γνωμάτευση από τον παθολόγο. Αν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα και αντιβιοτικά. Ίσως να πρέπει να αλλάξετε μερικές από τις διατροφικές σας συνήθειες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα και η κήλη, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.