Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος ο οποίος εμφανίζεται πολύ συχνά στο ανθρώπινο δέρμα. Πότε είναι ακίνδυνο και πότε πρέπει να αφαιρείται;

To λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως είναι τα άνω και κάτω άκρα, ο αυχένας, ο ώμος και ο θώρακας. Αποτελείται από λιποκύτταρα, τα οποία όταν αυξάνονται δημιουργούν ένα μαλακό εξόγκωμα. Τα αίτια που εμφανίζεται ένα λίπωμα μέχρι σήμερα παραμένουν ασαφή. Ωστόσο, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, καθώς δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια.

Η πιο συχνή ηλικία εμφάνισής τους είναι μεταξύ 40 με 60 ετών. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που αναπτύσσονται στην ηλικία των 30 ετών.

Διάφορες μελέτες διαφωνούν μεταξύ τους για το εάν τα λιπώματα μπορεί να μεταλλαχθούν σε λιποσαρκώματα ή όχι. Οι περισσότεροι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λιποσαρκώματα δεν αναπτύσσονται από το εκάστοτε λίπωμα. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι το λίπωμα μπορεί να περιέχει προ-καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, και οι δύο μεριές συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα λίπωμα να γίνει καρκίνος.

Συμπτώματα

Το λίπωμα δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής το αντιλαμβάνεται από την ψηλάφηση που κάνει στο δέρμα του. Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ενόχληση
  • Μούδιασμα
  • Δυσκολία κινήσεων

Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται από γενικό χειρουργό. Ο γιατρός μέσω της ψηλάφησης θα διακρίνει το μέγεθος, την υφή και την κινητικότητα του λιπώματος κάτω από το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η πραγματοποίηση πιο εξειδικευμένων εξετάσεων (υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Αν το ογκίδιο διαπιστωθεί πως είναι σκληρό, τότε χρήζει βιοψίας.

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό το εκάστοτε λίπωμα να αφαιρείται προτού ο όγκος του αυξηθεί πολύ. Αφαιρείται κυρίως για αισθητικούς λόγους.  Η χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθός του, απαιτεί είτε ολική είτε τοπική αναισθησία. Κατόπιν χειρουργείου, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι συνεχίζοντας ανεμπόδιστα την καθημερινότητά του. Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση ενός λιπώματος γίνεται με laser, το οποίο προσφέρει πλήρη ίαση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 5-15 λεπτά. Προσφέρει ταχεία επούλωση του τραύματος και μόνιμο αποτέλεσμα.