fbpx

Η παρά φύση έδρα είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια τεχνητή έξοδο των σωματικών αποβλήτων όταν το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος δεν λειτουργεί σωστά.

Όταν η παρά φύση έδρα γίνεται στο λεπτό έντερο ονομάζεται ειλεοστομία και όταν γίνεται στο παχύ έντερο ονομάζεται κολοστομία. Η ειλεοστομία ενδείκνυται για τα διάφορα καρκινώματα του παχέος εντέρου και τις ελκώδεις κολίτιδες. Η κολοστομία ενδείκνυται για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Ορισμός ειλεοστομίας

Η ειλεοστομία είναι μια χειρουργική παρέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων που περιλαμβάνουν τα έντερα, όταν οι παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές δεν είναι βιώσιμες. Οπως και σε κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με μια διαδικασία ειλεοστομίας και θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά με το γιατρό πριν από την επιδίωξη της χειρουργικής επέμβασης.

Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που μπορούν να απαιτήσουν εντερική χειρουργική επέμβαση κάνοντας τη διαδικασία αυτή απαραίτητη. Ατομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνά «υποψήφια» για μια διαδικασία ειλεοστομίας.

Άλλες συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιείται αυτή η διαδικασία περιλαμβάνουν ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου, συγγενών ανωμαλιών ή ένα παρατεταμένο τραύμα που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητα των εντέρων.

Χειρουργική επέμβαση 

Σε ορισμένες περιπτώσεις πριν από τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας ειλεοστομίας (ή εντεροστομίας) το άτομο μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μέρος του λεπτού εντέρου ή ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό). Η ειλεοστομία μπορεί να δημιουργηθεί είτε για βραχυπρόθεσμη είτε για μακροχρόνια χρήση, ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου. Βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιείται όταν γίνεται μερική αφαίρεση του λεπτού εντέρου, με σκοπό να επιτρέψει στο υπόλοιπο τμήμα του λεπτού εντέρου και στο παχύ έντερο μια περίοδο ανάπαυσης πριν από την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Η μακροπρόθεσμη ειλεοστομία συμβαίνει όταν το σύνολο του κατώτερου τμήματος του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του ορθού αφαιρούνται.

Η ειλεοστομία διεξάγεται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα για να βοηθήσει στο σχηματισμό ενός τεχνητού ανοίγματος ή στομίου. Το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου που είναι γνωστό ως ειλεός σχηματίζει βρόχο και χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει το στόμιο. Μια βραχυπρόθεσμη ή μερική εντεροστομία μπορεί να αναστραφεί μέσα σε περίπου τρεις μήνες από την τοποθέτηση. Οταν δεν είναι πια απαραίτητη, εκτελείται μια άλλη χειρουργική διαδικασία για την επανασύνδεση των άκρων του λεπτού εντέρου και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέσιμο του λεπτού εντέρου αρχικά εκτελείται για να δημιουργήσει έναν θύλακα, όταν ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό αφαιρούνται. Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του κατώτερου τμήματος του πεπτικού συστήματος, το άτομο μπορεί να είναι εφοδιασμένο με έναν εξωτερικό θύλακα (σάκο) που φοριέται για να συλλέξει τα επεξεργασμένα απόβλητα που αποβάλλονται μέσω του στομίου (ή στομίας). Ο τύπος του θύλακα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από την κατάσταση του ατόμου.

Αποκατάσταση εντέρου 

Άτομα που έχουν περάσει τη διαδικασία της ειλεοστομίας μπορεί να νοσηλευτούν για περίπου μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση το άτομο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια διατροφή με διαυγή υγρά και με την πάροδο του χρόνου με παχύτερα υγρά. Όταν η λειτουργικότητα αποκατασταθεί στο έντερο μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει να τρώει μαλακές τροφές και αυτό τοποθετείται χρονικά αν όλα πάνε καλά περίπου μέσα σε δύο ημέρες από την χειρουργική επέμβαση.

Μόλις είναι σε θέση να καταναλώσει μια κανονική διατροφή τότε μπορεί να βιώσει αλλαγές στην πέψη. Τα τρόφιμα που κάποτε ήταν σε θέση να τα τρώει χωρίς κανένα πρόβλημα μπορεί να είναι πια δύσκολο να τα αφομοιώσει. Η κατανάλωση κάποιων ωμών λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό απόφραξης του πεπτικού σωλήνα και να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία όταν διέρχεται μέσα από τη στομία. Τα άτομα που έχουν ειλεοστομία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυξημένες περιπτώσεις διάρροιας και αερίων που μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Πως ελέγχονται οι κενώσεις;

Μετά το χειρουργείο, και εφόσον χρειαστεί η διενέργεια μιας στομίας, ο χειρουργός σας και μία ειδική νοσηλεύτρια θα σας «εκπαιδεύσουν» στο πώς να την χειρίζεστε. Θα σας μάθουν να βάζετε το σακουλάκι και την βάση της στομίας. Το σακουλάκι αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να συλλέγει τα κόπρανα που βγαίνουν από τον αυλό. Είναι πλαστικό, και εφαρμόζεται στο σώμα του ασθενούς με μία αυτοκόλλητη βάση. Το σύστημα είναι ασφαλές. Σπάνια συμβαίνουν ατυχήματα με διαρροές, ειδικά φίλτρα στο πάνω μέρος του συστήματος δεν επιτρέπουν την εμφάνιση δυσοσμίας.

Οι κενώσεις, τα κόπρανα δηλαδή, θα αδειάζουν αυτόματα μέσα στο σακουλάκι. Η συχνότητα και η ποσότητα που παράγεται είναι σχετική με γεύματα αλλά και με την ανατομική θέση της στομίας. Θα σας δοθούν οδηγίες διατροφής, με διατροφικά στοιχεία που μπορεί να κάνουν την ροή μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Περιορισμός στην καθημερινότητα

Δεν υφίσταται κανένας περιορισμός. Συνεχίζεται την ζωή σας κανονικά. Υπάρχουν πλέον επαγγελματίες αθλητές, κολυμβητές, ακόμα και αθλητές body building με κολοστομίες. Μετά από την επούλωση των τραυμάτων του χειρουργείου, επιστρέφετε στην καθημερινότητά σας.

Επηρεάζεταί η σεξουαλική ζωή;

Τους περισσότερους ασθενείς δεν τους επηρεάζει. Πολλοί ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσει την εμφάνισή τους ο άνθρωπός τους. Προβλήματα σωματικής εμφάνισης συνήθως ξεπερνιούνται μέσω ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, με χρόνο και με υπομονή. Άλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης τους βάρους μας, ή με την εμφάνιση κάποιας άσχημης ουλής μετά από τραυματισμό. Πέραν αυτού, υπάρχουν και πολλά γκρουπ υποστήριξης, τόσο σε συναντήσεις εβδομαδιαίες ή μηνιαίες, μέσω συλλόγων ασθενών ή σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κίνδυνοι 

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με μια διαδικασία ειλεοστομίας. Οι κίνδυνοι είναι αυτοί που συνδέονται με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, δηλαδή με τη χρήση του γενικού αναισθητικού, την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη δυσκολία στην αναπνοή. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία της ειλεοστομίας μπορεί να περιλαμβάνουν την κοιλιακή αιμορραγία, την αφυδάτωση, την αποστράγγιση της ειλεοστομίας και τις μολύνσεις.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάτε πως στην παρά φύση έδρα εξίσου σημαντική με τη σωματική είναι η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα για: