Η γαστρίτιδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά και να είναι πολυετής (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν αποτελεί σοβαρή ασθένεια και βελτιώνεται γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία. Αποτελεί μια από τις πιο επίπονες παθήσεις και πολλές φορές προσβάλλει ξαφνικά τον ασθενή προκαλώντας ισχυρό πόνο. Η φλεγμονή από γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω μόλυνσης από το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου, καθώς επίσης από έναν τραυματισμό, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή και λόγω της τακτικής χρήσης ορισμένων αναλγητικών.
Άιτια γαστρίτιδας
- Λοίμωξη του στομάχου από ένα κοινό βακτήριο που προσβάλλει περίπου τους μισούς Έλληνες ενήλικες ανθρώπους, που ονομάζεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)
- Φάρμακα όπως ασπιρίνη και άλλα παυσίπονα που ονομάζονται «μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα»
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Σοβαρές συνοδές παθήσεις
Συμπτώματα γαστρίτιδας
Αίσθημα καύσου και πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα, που μπορεί να μειώνεται ή να επιδεινώνεται, όταν τρώτε, ναυτία, εμετός, αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό.
Σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει δυσπεψία και ερεθισμό του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσπεψίας είναι βραχύβιες και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα γαστρίτιδας για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η δυσφορία στο στομάχι σας γίνεται μετά την λήψη φαρμάκων, ιδιαίτερα ασπιρίνης, ή άλλων αναλγητικών.
Επίσης πρέπει να πάτε άμεσα στον γιατρό αν έχετε εμετό με αίμα, ή αν έχετε αίμα στα κόπρανα, ή αν γενικά έχετε κενώσεις με μαύρα κόπρανα.
Μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα κάνοντας τα παρακάτω:
- Τρώτε μικρότερα, πιο-συχνά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσπεψία, δοκιμάστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα, όποτε μπορείτε.
- Αποφεύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας. Αποφεύγετε ειδικά εκείνα που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά, ή λιπαρά.
- Αποφεύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την βλεννογόνο επένδυση του στομαχιού σας.
- Ρωτήστε το γιατρό σας για να αλλάξετε αναλγητικά. Εάν χρησιμοποιείτε παυσίπονα τακτικά, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι μια νέα επιλογή για εσάς. Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα στο στομάχι σας.
- Διαχειριστείτε το άγχος. Το στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας χειρότερα.
Θεραπεία γαστρίτιδας
Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από το τι προκαλεί την γαστρίτιδα. Για παράδειγμα, αν η γαστρίτιδα οφείλεται σε φάρμακα προκαλούν γαστρίτιδα, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να μην λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα. Αν το αλκοόλ ευθύνεται για την γαστρίτιδά σας, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Εάν βρεθεί λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να λάβετε αντιβιοτική θεραπεία για την εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου. Υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν την γαστρίτιδα όπως οι αναστολείς της έκκρισης οξέος από το στομάχι.
Ο γαστρεντερολόγος θα σας υποδείξει την κατάλληλη για εσάς αγωγή.
Οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία για την λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) χρειάζονται επαναληπτικές εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι η λοίμωξη έχει εκριζωθεί. Οι επαναληπτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν έλεγχο με δοκιμασία ουρίας αναπνοής ή νέα ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση).