fbpx

Η υγρασία και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σπίτια, με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Υγρασία

Τον χειμώνα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μέσα σε ένα αφύσικο περιβάλλον με υγρασία, που μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Σε αυτό το αφύσικο, τεχνητό και νοσογόνο περιβάλλον καλούμαστε να ζήσουμε, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βελτιώσουμε μέσω σωστών παρεμβάσεων.

Κατσιμπούλα Σοφία, Πνευμονολόγος
Σοφία Κατσιμπούλα, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος,   Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες που αφορούν στην ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων. Μέσα στο σπίτι υπάρχουν ουσίες ερεθιστικές για το αναπνευστικό όπως νιτρώδη, διοξείδιο του θείο, υδρογονάνθρακες και μικροσωματίδια. Για το λόγο αυτό ο εξαερισμός πρέπει να είναι ικανοποιητικός και να γίνεται συχνά, αναφέρει στη health4u.gr η Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος κα Κατσιμπούλα Σοφία.

Επιπτώσεις στην υγεία 

Σημαντικό μέρος της υγρασίας αφαιρείται από το σώμα. Καθώς ο ζεστός, ξηρός αέρας παίρνει την υγρασία από το δέρμα, το στόμα και τη μύτη, τα σημεία αυτά φαίνονται όλο και πιο ερεθισμένα. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ξηροδερμία, σκασμένα χέρια και χείλη, ξηρασία και ερεθισμό του βλεννογόνου, του λαιμού κ.λπ., ενώ η μύτη ξηραίνεται και κάποτε αιμορραγεί.

Η υγρασία είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού το σώμα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέει με τις βλεννογόνους μεμβράνες που βρίσκονται στον λαιμό και τις ρινικές οδούς. Όταν οι μεμβράνες αυτές ξεραθούν, χάνουν την ελαστικότητά τους και ραγίζουν, με αποτέλεσμα να αιμορραγούμε από τη μύτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρόβια και βακτηρίδια να περάσουν. Επίσης, επιτρέπεται στα βακτήρια και τα μικρόβια να ζουν άνετα στο σπίτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μολύνσεις και ασθένειες. Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι συντηρώντας την υγρασία στο σπίτι σε επίπεδα μεταξύ 30-55% εμποδίζεται η επιβίωση ιών, όπως ιλαρά, πολιομυελίτιδα και έρπης. Ο έλεγχος της ποσότητας της υγρασίας στο σπίτι είναι απαραίτητος για την υγεία της οικογένειάς σας.

«Η υγρασία σε επίπεδα άνω του 60% ευνοεί την επιβίωση ενός αριθμού ιών και βακτηρίων και μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το αναπνευστικό. Υγρασία πάνω από 60% παρατηρείται κυρίως σε κλιματιζόμενα κτίρια τους καλοκαιρινούς μήνες ή μέσα στην κουζίνα και το μπάνιο τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κατσιμπούλα.

Η υγρή ατμόσφαιρα ευνοεί τις κρίσεις άσθματος, τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες και τις ημικρανίες, ενώ επιδεινώνει και κάποια καρδιολογικά προβλήματα. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή πάσχουν από αλλεργίες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Βλαβερή για την καρδιά… 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο), έγινε σαφής η συσχέτιση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική υγρασία και τους θανάτους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

…αλλά και για τους πνεύμονες

Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υγρούς εσωτερικούς χώρους είναι επιβλαβής για την υγεία των πνευμόνων. Η διαβίωση, η εργασία ή η φοίτηση σε σχολείο σε εσωτερικό περιβάλλον με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, όπως άσθμα, δύσπνοια, ρινίτιδα, ευπάθεια σε πνευμονικές λοιμώξεις και πνευμονίτιδα.

Συμπτώματα

  • Βήχας
  • Ναυτία
  • Πονοκέφαλος
  • Διαρκής κόπωση
  • Ερεθισμός λαιμού
  • Ερεθισμός ματιών
  • Δερματικοί ερεθισμοί
  • Πόνοι στις αρθρώσεις

Αντιμετώπιση 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να καταπολεμήσετε την υγρασία είναι να ανοίξετε τα παράθυρα, ακόμη και αν κάνει κρύο, αφού ο καλός εξαερισμός του σπιτιού διώχνει μακριά την υγρασία και τη μούχλα. Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται καθημερινά η ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Ο εξαερισμός του χώρου αποτελεί ένα από τα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή των φαινομένων συμπύκνωσης και κατ’ επέκταση της δημιουργίας υγρασίας.

Μια καλή λύση είναι οι ειδικοί αφυγραντήρες, που πωλούνται στο εμπόριο. Βάλτε τους σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απορροφήσουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντάς την να αναπτυχθεί.

«Συμπερασματικά, η διατήρηση υγρασίας κάτω από αυτό το επίπεδο μειώνει τον αριθμό των ακάρεων και των μυκήτων (μούχλας) που προκαλούν αλλεργία.  Τέλος η χρήση μονώσεων για την μείωση της απώλειας ενέργειας στις σύγχρονες κατασκευές μειώνουν το φυσικό εξαερισμό των κτιρίων, οπότε είναι σημαντική η ρύθμιση του κατάλληλου επιπέδου υγρασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας των διαβιούντων σε αυτά», συμπληρώνει η πνευμονολόγος.  

Συμβουλές βελτίωσης των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι 

  • Αφού τελειώσετε το μπάνιο σας, ανοίξτε τα παράθυρα ή εξαερίστε μηχανικά. Κρατάτε κλειστή την πόρτα του μπάνιου, έτσι ώστε οι υδρατμοί να μη διαχέονται στο υπόλοιπο σπίτι. Μην ξεχνάτε να ανοίγετε τα παράθυρα όταν μαγειρεύετε και μη στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι.
  • Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο. Προτιμήστε την ξυλόσομπα ή το τζάκι.
  • Το χαλί είναι γνωστό ότι διατηρεί την υγρασία. Ίσως είναι καλή ιδέα να το αφαιρέσετε από το σπίτι σας και να το αντικαταστήσετε με πλακάκια ή ξύλινο δάπεδο.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες είναι μονωμένοι, ώστε να αποτρέπεται η εξάτμιση της υγρασίας και η συμπύκνωση σε κοντινές περιοχές ή επιφάνειες.
  • Εάν ζείτε σε υπόγειο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στον τοίχο. Αν υπάρχουν, επισκευάστε τες το συντομότερο δυνατό.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα AC και το σύστημα κλιματισμού έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το σπίτι σας. Εάν το σύστημα είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της υγρασίας στο εσωτερικό ‒ το ίδιο ισχύει και για μια μονάδα που είναι πολύ μικρή.

Πληροφορίες από: diynatural.com

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.