fbpx
Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»: Δράσεις στήριξης ψυχικής υγείας

Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»: Δράσεις στήριξης ψυχικής υγείας

H Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε με βασικό σκοπό να παρέχει στα άτομα της τρίτης ηλικίας και τους φροντιστές τους εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  για την αντιμετώπιση των ψυχογηριατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.

Το Ειδικό Κέντρο Ημέρας για Πάσχοντες από Αλτσχάιμερ της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» (άξονας προτεραιότητας: 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης [ΕΚΤ]»), με τίτλο «Δράσεις παροχής υπηρεσιών υγείας/δράσεις στήριξης ψυχικής υγείας», το οποίο συγχρηματοδείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το υπουργείο Υγείας, για την υλοποίηση της διασύνδεσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη φιλικών για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και των όμορων νομών, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τις κάτωθι μονάδες ΟΤΑ:

 1. Α΄ ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
 2. ΚΗΦΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
 3. ΚΗΦΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
 4. ΚΗΦΗ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

Το Κέντρο Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ παρέχει τις παρακάτω δωρεάν υπηρεσίες:

Προληπτικός έλεγχος μνήμης

 • Ιατρείο μνήμης
 • Ψυχοεκπαίδευση φροντιστών ασθενών με άνοια

Υποστηρικτική συμβουλευτική οικογενειακών φροντιστών

 • Ατομικές συνεδρίες
 • Τηλεφωνικές συνεδρίες
 • Εύρεση ασφαλιστικών και κοινωνικών λύσεων
 • Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης
 • Συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ψυχολογία της τρίτης ηλικίας του προσωπικού των δομών, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες
 • Συνεργασία μεταξύ των φορέων σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης και της διοργάνωσης εκπαιδευτικών ή ενημερωτικών ημερίδων στους κατοίκους.

Οι παραπάνω υπηρεσίες αφορούν όλους τους εξυπηρετούμενους των συνεργαζόμενων μονάδων ΟΤΑ (ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ). Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις στοχεύουν σε υγιείς ηλικιωμένους, σε άτομα με άνοια, αλλά και στους συγγενείς αυτών, δεν αντικαθιστούν τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, αλλά διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς
τους δημότες-ωφελούμενους και προσφέρουν τη φροντίδα και την ποιότητα που αξίζει στους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας.

Το πρόγραμμα διασύνδεσης στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο δρ Κωνσταντίνος Αραπίδης, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος του Ειδικού Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δωρεάν υπηρεσίες του προγράμματος  καλείτε στο τηλέφωνο: 24614-61400 του Ειδικού Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ (Φιλίππου Β’ 7, Κοζάνη).

Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» ιδρύθηκε από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας το 2001. Αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο φορέα παροχής δωρεάν υπηρεσιών για ηλικιωμένους στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από περισσότερους από 85 επαγγελματίες υγείας και δεκάδες εθελοντές της εταιρείας.

Ο βασικότερος τομέας δραστηριοποίησης της εταιρείας είναι η μνήμη και οι διαταραχές της. Έχουν αναπτύξει δύο Κέντρα Ημέρας για την άνοια και τη μοναδική κλινική Βραχείας Νοσηλείας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση χρόνια ψυχωτικών ασθενών έχουν αναπτύξει δύο Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών. «Ο Νέστωρ» προσφέρει δωρεάν σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας και διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες. Τέλος, επιτελεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του προγράμματος κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων, το οποίο απευθύνεται σε άπορες οικογένειες.

 • Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
 • Σημαντικό φιλανθρωπικό έργο
 • Ημερίδες, ομιλίες, εκπαιδεύσεις
 • Περισσότεροι από 5.000 εξυπηρετούμενοι ετησίως
 • Περισσότεροι από 85 εργαζόμενοι, με πάνω από 10 ειδικότητες.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.