fbpx
Φροντίδα στο σπίτι – Τα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον νοσηλείας

Φροντίδα στο σπίτι – Τα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον νοσηλείας

Στην υγειονομική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της αντίληψης των ανθρώπων περί ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης. Στη χώρα μας υπάρχει η τάση επικράτησης στη συνείδηση των ατόμων αποκλειστικά της ιδρυματοποιημένης (επί το πλείστον νοσοκομειακής) φροντίδας υγείας.

Στον αντίποδα της παγιωμένης αυτής τάσης, βρίσκεται η κοινοτική υγεία, και κατ’ επέκταση η κατ’ οίκον φροντίδα υγείας.

Νοσηλεία στο σπίτι και πλεονεκτήματα

Μπάκας
Ευάγγελος Μπάκας, Νοσηλευτής και Διαχειριστής εταιρίας νοσηλείας κατ’ οίκον «MED CARE AT HOME»

Τα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον φροντίδας της υγείας είναι πολλά. Αρχικά, διευκολύνει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, με την αγωγή και προαγωγή προγραμμάτων υγείας, κυρίως με την ενίσχυση της πρόληψης και της εφαρμογής έγκαιρης διάγνωσης.

Όσον αφορά στην υποστήριξη της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η νοσηλεία κατ’οίκον, όταν στελεχώνεται από το κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποστηρίζεται από την ιδανική Διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κλπ) συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στη μείωση των εξόδων νοσηλείας. Η θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση στο σπίτι συμβάλλει στον αποκλεισμό νόσησης από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μια μάστιγα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Την κατ’ οίκον νοσηλεία δεν την χαρακτηρίζει η νοσοκομειακή ρουτίνα

Η φροντίδα στο σπίτι δεν έχει το χαρακτήρα της ρουτίνας που επικρατεί συνήθως κατά τη νοσηλεία στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα αποκλείεται η εμφάνιση στρεσσογόνων παραγόντων που συνδέονται με την άφιξη ενός ασθενή στο νοσοκομείο, κυρίως για τους ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις ή με ψυχιατρικής φύσεως νοσήματα. Ακόμη, ενισχύεται η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας και αυτεπάρκειας του ασθενή, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στον τομέα της υγείας, όπου πλέον είναι συμβατός για οικιακή χρήση και προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ασθενή, παρέχει ολοκληρωμένη περίθαλψη , εφάμιλλη ενός νοσοκομείου, επιτρέποντας στον επαγγελματία υγείας να παρέμβει την κατάλληλη στιγμή.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα της κατ’ οίκον νοσηλείας αφορά στη δυνατότητα εφαρμογής ποιοτικής φροντίδας της υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, τόσο με τη δια ζώσης προσέγγιση του επαγγελματία υγείας στον ασθενή, όσο και μέ την βοήθεια τής τηλεϊατρικής, όπου πρωτοεμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την ΝΑSA-για τα ταξίδια στο διάστημα- την δεκαετία του 60` και με την σύγχρονη τηλεπικοινωνία αναπτύχθηκε για να έχει εφαρμογή σε κάθε πολίτη. Η χρήση της τηλεϊατρικής είναι πολυδιάστατη και αποτελεσματική που -πέρα από μια άσκοπη μετακίνηση σε νοσοκομείο- επιτρέπει να προληφθεί ένα αναπάντεχο συμβάν και να πραγματοποιηθεί άμεση παρέμβαση μέχρι την ενδεχόμενη διακομιδή του.

Άλλες εφαρμογές της είναι διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις με άμεσες οδηγίες από γιατρό, επίσης γίνονται επεμβάσεις με χρήση σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων, η χρήση τους πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαπιστώνουμε ότι η εξέλιξη της ιατρικής και νοσηλευτικής ως επιστήμες υγείας με την συνεργασία άλλων επαγγελματιών υγείας, δημιουργώντας μια Διεπιστημονική Ομάδα, παράλληλα με την ενσωμάτωση των ιατροτεχνολικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων, παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον περίθαλψης, αποκατάστασης και φροντίδας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.