fbpx
Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου

Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου και σχετικών ηπατικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health.

Ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου καφέ σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καφέ, με το όφελος να κορυφώνεται με τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Οι συγγραφείς μελέτησαν δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου Biobank για 495.585 συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε μέσο διάστημα 10,7 ετών για να παρακολουθήσουν ποιος ανέπτυξε χρόνια ηπατική νόσο και σχετικές ηπατικές παθήσεις.

Τα δεδομένα της μελέτης

Από το σύνολο των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 78% (384.818) κατανάλωσε αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ, ενώ το 22% (109.767) δεν έπιναν κανέναν τύπο καφέ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρχαν 3.600 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων 301 θανάτων. Επιπλέον, υπήρχαν 5.439 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου ή στεάτωσης (συσσώρευση λίπους στο ήπαρ επίσης γνωστή ως λιπώδης ηπατική νόσος ) και 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός τύπου καρκίνου του ήπατος.

Ο στιγμιαίος καφές, που έχει χαμηλά επίπεδα Kahweol και Cafestol συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου. Ενώ η μείωση του κινδύνου ήταν μικρότερη από εκείνη που σχετίζεται με τον αλεσμένο καφέ, το εύρημα μπορεί να υποδηλώνει ότι άλλα συστατικά, ή ενδεχομένως ένας συνδυασμός συστατικών, μπορεί να είναι επίσης ευεργετικά. Ο Δρ Oliver Kennedy, ο κύριος συγγραφέας της έρευνας είπε: «Ο καφές είναι ευρέως προσβάσιμος και τα οφέλη που βλέπουμε από τη μελέτη μας μπορεί να σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιθανή προληπτική θεραπεία για χρόνια ηπατική νόσο. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα και μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. “

Οι δεύτερες σκέψεις των ερευνητών

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι, καθώς η κατανάλωση καφέ αναφέρθηκε μόνο όταν οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν αλλαγές στην ποσότητα ή τον τύπο του καφέ που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 10,7 ετών. Καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, τα ευρήματα μπορεί να είναι δύσκολο να γενικευτούν σε άλλες χώρες και πληθυσμούς. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να ελέγξει τη σχέση μεταξύ του καφέ και της ηπατικής νόσου με πιο αυστηρό έλεγχο της ποσότητας του καφέ που καταναλώνεται.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.