fbpx
Οι άνδρες νοσούν συχνότερα αλλά επισκέπτονται σπανιότερα το γιατρό – Γιατί;

Οι άνδρες νοσούν συχνότερα αλλά επισκέπτονται σπανιότερα το γιατρό – Γιατί;

Σύμφωνα με το μέσο όρο, οι άνδρες ζουν πέντε χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες, ενώ προσβάλλονται συχνότερα από πιο σοβαρές ασθένειες και ταυτόχρονα συμπεριφέρονται με λιγότερο συνειδητό τρόπο σε σχέση με την υγεία τους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες δεν επισκέπτονται το γιατρό τους τόσο συχνά όσο οι γυναίκες και αποφεύγουν τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο.

Σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εταιρείας Ανδρών και Υγείας (DGMG) το 59% των γυναικών υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, με το ποσοστό των ανδρών να είναι μόλις 22%. Ο πρόεδρος της DGMG Frank Sommer λέει ότι ενώ οι άνδρες παραδοσιακά διστάζουν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο, τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά στις νέες γενιές. 

Διαβάστε επίσης: Μακροζωία: Πόσα χρόνια θα ζήσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022

Οι λόγοι που οι άνδρες νοσούν αλλά δεν επισκέπτονται τον γιατρό

Οι λόγοι που είναι απρόθυμοι να επισκεφτούν τον γιατρό είναι πολλοί.

Σε μια έρευνα με 970 άνδρες, το 78% απάντησε ότι ο λόγος είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής στο ιατρείο, αναφέρει ο κ. Sommer, καθηγητής Aνδρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hamburg-Eppendorf.

1/4 φοβούνται

Περίπου 1 στους 4 φοβούνται τα άσχημα νέα και 1 στους 5 εξέφρασε ανησυχία για τον πιθανό πόνο του τεστ.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει την ανεπαρκή πληροφόρηση πολλών ανδρών σχετικά με παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων αντίστοιχα.

Άνδρας άρρωστος

Στην ηλικιακή ομάδα ιδιαίτερα 40 έως 60 ετών, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα από τις γυναίκες. «Μερικές φορές πέντε φορές περισσότεροι άνδρες έχουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», σημειώνει ο καθηγητής Sommer. Ο καρκίνος είναι επίσης πιο πιθανό να επηρεάσει το ανδρικό φύλο όταν προηγείται της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η πρόληψη είναι σημαντική

Αν κάποιος θέλει να διευκρινίσει τα αίτια, μπορεί να εντοπίσει ένα αγγειακό πρόβλημα, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να υποδεικνύει μια γενικευμένη αγγειακή νόσο που θα προκαλούσε λίγα χρόνια αργότερα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μια τέτοια ανακάλυψη μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι άνδρες το «ασθενέστερο» φύλο 

Η Γερμανική Εταιρεία για την Ανδρική Υγεία προειδοποιεί ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν κίνητρα να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους, να γνωρίζουν πιθανούς κινδύνους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με την εταιρεία, διπλάσιοι άνδρες από τις γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανδρών που πάσχουν από κατάθλιψη.

άνδρες

Το 62% των Γερμανών είναι υπέρβαροι, η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες και οδηγούν πιο επικίνδυνα από τις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 75% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Η παραδοσιακή εικόνα του άτρωτου άνδρα, όπως καθορίζεται από τα κοινωνικά στερεότυπα, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι άνδρες δεν δείχνουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για την υγεία τους. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρείας Υγείας Ανδρών αναφέρει ότι μεταξύ των νέων, ένα αυξανόμενο ποσοστό δείχνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας.

Το ερώτημα που παραμένει: Γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί, άλλες σχετίζονται με τη γενετική και άλλες με εξωγενείς παράγοντες, εξηγεί ο καθηγητής ανδρολογίας Sommer.

Όσον αφορά τη γενετική: Κάθε γυναίκα έχει δύο χρωμοσώματα Χ ενώ κάθε άνδρας έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ, στα οποία κωδικοποιούνται σημαντικά λιγότερες γενετικές πληροφορίες από ό,τι στο χρωμόσωμα Χ. Συμπερασματικά, εάν το χρωμόσωμα Χ είναι κατεστραμμένο, το χρωμόσωμα Υ δεν μπορεί να λάβει όλες τις πληροφορίες.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.