Θηλώματα στον λαιμό – Συμπτώματα και θεραπεία

Θηλώματα στον λαιμό – Συμπτώματα και θεραπεία

Τα θηλώματα στον λαιμό μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές στο χρώμα του δέρματος. Προκαλούνται από τον ιό του HPV, ενώ συνήθως είναι καλοήθη (μη καρκινικά).

Ο κύριος τρόπος για να αναγνωρίσετε τα θηλώματα στον λαιμό είναι ότι, σε αντίθεση με τις ελιές και κάποια άλλα σημάδια του δέρματος, κρέμονται από το δέρμα. Τα περισσότερα θηλώματα είναι μικροσκοπικά, συνήθως μικρότερα από 2 χιλιοστά σε μέγεθος. Μερικά μπορεί να μεγαλώσουν έως και αρκετά εκατοστά. Τα θηλώματα είναι απαλά στην αφή, μπορεί να είναι λεία και στρογγυλά ή και ασύμμετρα. Επίσης, μπορεί να έχουν το χρώμα της σάρκας, αλλά ενδέχεται να είναι πιο σκούρα από το περιβάλλον δέρμα λόγω υπερχρωματισμού.

Θηλώματα – Ποια τα αίτια που τα προκαλούν

Δεν είναι σαφές το αίτιο που προκαλεί τα θηλώματα στον λαιμό. Δεδομένου ότι εμφανίζονται στο δέρμα, η τριβή μπορεί να παίζει ρόλο. Αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία και κολλαγόνο που περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτη του 2008, ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) μπορεί να είναι ένας παράγοντας στην ανάπτυξη των θηλωμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακάλυψαν τον ιό του HPV στο 50% των εξεταζομένων.  Η ανοχή στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη των θηλωμάτων. Τα άτομα με ανοχή στην ινσουλίνη δεν απορροφούν αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Σύμφωνα με μελέτη του 2010, η παρουσία πολλαπλών θηλωμάτων στον λαιμό συσχετίστηκε με ανοχή στην ινσουλίνη, υψηλό δείκτη μάζας σώματος και υψηλά τριγλυκερίδια.

Τα θηλώματα στον λαιμό είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες, που έρχονται σε ανισορροπία, και στην αύξηση του βάρους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενδοκρινικού προβλήματος. Τα θηλώματα στον λαιμό δεν είναι μεταδοτικά, όμως μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση.

Θηλώματα και θεραπεία

Γενικά, τα θηλώματα στον λαιμό δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν όμως αρχίσουν να σας ενοχλούν ή να σας προκαλούν πόνο, μπορείτε να επιλέξετε να τα αφαιρέσετε.

Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τα θηλώματα του λαιμού με:

  • Κρυοθεραπεία: Ψύξη του θηλώματος με υγρό άζωτο.
  • Χειρουργική αφαίρεση: Αφαίρεση του θηλώματος με νυστέρι.
  • Laser: Καύση του θηλώματος του λαιμού με laser.
  • Απολίνωση: Αφαίρεση του θηλώματος μέσω της δέσμευσής του με χειρουργικό νήμα, προκειμένου να διακοπεί η ροή του αίματος, να νεκρώσει ο ιστός και να πέσει.

Η αφαίρεση μικρών θηλωμάτων συνήθως δεν απαιτεί αναισθησία. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία κατά την αφαίρεση μεγάλων ή πολλαπλών θηλωμάτων του λαιμού.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.