fbpx

Οι κόκκινες ελιές στο σώμα είναι μια συχνή δερματική αγγειακή αλλοίωση που εμφανίζεται κυρίως μετά τα 30, ενώ με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.

Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα (κόκκινες ελιές στο σώμα) τις περισσότερες φορές πρωτοεμφανίζονται σαν μικρές επίπεδες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος, διαμέτρου ενός περίπου χιλιοστού και με χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κόκκινο έως βαθύ μπορντό.

Γιατί δημιουργούνται οι κόκκινες ελιές;

Οι κόκκινες ελιές στο σώμα εμφανίζονται συχνά εξαιτίας της κληρονομικότητας ή της γήρανσης του δέρματος.

Οι ελιές που εμφανίζονται στο δέρμα έχουν κοκκινωπό χρώμα, λόγω της ρήξης των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιδερμίδα.

Αυτά τα κερασοειδή αιμαγγειώματα προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς πολλές φορές, οι πάσχοντες τις συνδυάζουν με πιθανή κακοήθεια ή πιθανό μελάνωμα. Αυτό το είδος αιμαγγειώματος είναι συνήθως καλόηθες και αποτελείται από συγκεντρώσεις τριχοειδών αγγείων που έχουν διασταλεί.

Το βέβαιο είναι πως τις κόκκινες μικρές ελιές στο δέρμα θα πρέπει να τις παρακολουθείτε για τυχόν μεταλλάξεις. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κόκκινες ελιές

Κόκκινες ελιές στο σώμα – Τα είδη

  • Άτυποι σπίλοι

Οι άτυποι σπίλοι είναι περιλαμβάνουν συχνά ένα μείγμα χρωμάτων και συνήθως είναι επίπεδα ή ελαφρώς διογκωμένα στην επιδερμίδα.

Αυτού του τύπου οι κόκκινες ελιές είναι συχνά μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις απλές κρεατοελιές και συχνά είναι μεγαλύτερες από το πλάτος μιας γόμας μολυβιού. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αν και συνηθέστερα βγαίνουν στην πλάτη, στο στήθος και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι άτυποι σπίλοι είναι πιο κοινοί σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό για να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι καρκινικοί.

  • Αγγειώματα

Τα αγγειώματα μοιάζουν με μικρές κόκκινες ελιές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ογκίδια του δέρματος. Είναι κατά κανόνα λίγο ανυψωμένες και ομαλές και εμφανίζονται πιο συχνά στο στήθος, στην πλάτη και στα χέρια. Τα αγγειώματα είναι πολύ συχνά και επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Συνήθως αρχίσουν να εμφανίζονται σε ενήλικες των 30-40 ετών και αυξάνουν σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι καρκινικά. Επειδή είναι κατασκευασμένα από τα αιμοφόρα αγγεία, έχουν την τάση να αιμορραγήσουν εάν τα πληγώσετε.

  • Ειδικός τύπος σπίλου

Ο ειδικός τύπος σπίλου είναι συχνά κόκκινος, ροζ ή ανοιχτό καφέ, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και ένα μείγμα αυτών των χρωμάτων. Αυτές οι κόκκινες ελιές εμφανίζουν συνήθως διόγκωση σαν ένα σπυράκι και έχουν την τάση να αιμορραγούν εάν τις γδάρετε. Αναπτύσσονται πιο συχνά στο κεφάλι, τον λαιμό, τα χέρια ή τα πόδια και είναι συνήθως λιγότερο από 1 εκατοστό σε μέγεθος. Ένας τέτοιος σπίλος τύπου συχνά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά αυτό το είδος της κρεατοελιάς δεν είναι καρκινικό.

Κόκκινες ελιές στο σώμα – Διάγνωση και θεραπεία

Ο δερματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα το αιμαγγείωμα και σπανίως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Το κερασοειδές αιμαγγείωμα δεν προκαλεί πόνο και δεν είναι επικίνδυνο, όμως οι ειδικοί συνιστούν να αφαιρείται εάν αιμορραγεί συχνά, καθώς υπάρχει κίνδυνος επαναλαμβανόμενων τραυματισμών και λοιμώξεων.

Μην προσπαθήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας εναλλακτικές ιατρικές!

Εκτός από το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να αποτρέψετε την εμφάνισή τους, θα πρέπει να προστατευτείτε από την έκθεση στον ήλιο. Μπορείτε να αποτρέψετε τα σημάδια που εμφανίζονται το πρόσωπο και το λαιμό σας με το να χρησιμοποιείται αντηλιακό. Προσπαθήστε πάντα να διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη, να καταναλώνετε πολλή βιταμίνη C και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με ηλεκτροχειρουργική (επέμβαση με ειδική ηλεκτρική βελόνα), κρυοθεραπεία ή λέιζερ. Για τις κόκκινες ελιές στο σώμα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.