fbpx

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του δέρματος με θέμα «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!».

Η ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΛΛ.Ο.Κ. για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, με τη δημοσίευση σχετικού ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΛΛ.Ο.Κ. καθώς και στον Τύπο.

EΛΛΟΚ

Σκοπός εκστρατείας

Σκοπός της εκστρατείας, η οποία υλοποιείται για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ενέχει η χωρίς κανόνες έκθεση στον ήλιο και η ευαισθητοποίηση για την παρακολούθηση εμφάνισης τυχόν αλλαγών στο δέρμα, αναδεικνύοντας την αξία της πρόληψης για την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος.

Απώτερος στόχος της ημερίδας και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να αναδείξει τον υψηλό κίνδυνο που επιφέρει η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για τις κατηγορίες εργαζομένων που λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους εκτίθενται σε αυτήν, εστιάζοντας στην ιδιαίτερη ανάγκη να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία.

Παράλληλα, στοχεύει στην ενεργοποίηση των διαμορφωτών πολιτικών υγείας και εργασίας, με στόχο τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με τα οποία θα αντιμετωπίζεται,  για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ως επαγγελματικός κίνδυνος η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν, αφού η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί τον πλέον σημαντικό εξωτερικό παράγοντα εμφάνισής τους, ενώ το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την ένταξη του καρκίνου του δέρματος στη λίστα των επαγγελματικών ασθενειών παραμένει ακόμα ακανθώδες, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθημερινά άμεσα εκτεθειμένοι στους κινδύνους από τη μακροχρόνια έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Γυναίκα στη θάλασσα

Θεματολογία εκστρατείας

 • Βιωματικές εμπειρίες ασθενών με καρκίνο του δέρματος.
 • Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εμφάνιση καρκίνων του δέρματος.
 • Γήρανση πληθυσμού και δερματικές ασθένειες οφειλόμενες στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Κίνδυνοι εμφάνισης, συμπτώματα και αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων του καρκίνου του δέρματος.
 • Αναγνώριση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ως επαγγελματικού κινδύνου και αιτίας καρκινογένεσης και προστασία εργαζομένων.

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, ενώ με το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του YouTube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Όλοι μπορούμε με ένα απλό like στη σελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ. να παρακολουθήσουμε ζωντανά την ημερίδα.) Σημειώνεται ότι οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του δέρματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα:

 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)
 • Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Α.Ε.)
 • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.)
 • Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (Ε.Ε.Κ.ΚΕ.Τ.)
 • Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (Ε.Ε.Π.Α.)
 • Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.)

Χορηγοί και υποστηρικτές

 • Bristol Myers Squibb: Επίσημος Χορηγός
 • Sanofi: Υποστηρικτής
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.