Έλλειψη τριχοφυΐας στο πρόσωπο: Πού οφείλεται και πώς θα την αυξήσω;

Έλλειψη τριχοφυΐας στο πρόσωπο: Πού οφείλεται και πώς θα την αυξήσω;

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που δηλώνουν πως η έλλειψη τριχοφυΐας στο πρόσωπό τους μπορεί να αποδυναμώσει την αυτοεκτίμησή τους, καθώς επιθυμούν μια πιο αρρενωπή εικόνα για τον εαυτό τους.

Αίτια έλλειψης τριχοφυΐας πρόσωπου

Έλλειψη τριχοφυΐας στο πρόσωπο εμφανίζεται όταν οι όρχεις δεν παράγουν επαρκή ποσότητα της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους πέντε πιθανούς λόγους για τους οποίους μερικοί άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάπτυξη της γενειάδας τους. Πού οφείλεται η έλλειψη τριχοφυΐας στο πρόσωπο;

 • Κληρονομικότητα

Το πάχος της τρίχας καθορίζεται κυρίως από τη γενετική προδιάθεση. Εάν ο πατέρας και οι παππούδες σας έχουν πυκνές τρίχες, πιθανότατα και εσείς να έχετε μια παχιά γενειάδα.

Πατέρας με τους δυο γιους του

 • Ηλικία

Οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένη κάλυψη των τριχών του προσώπου έως την ηλικία των 30 ετών. Εάν είστε στις αρχές της δεκαετίας των είκοσι χρόνων σας ή έφηβος, είναι πιθανό η γενειάδα σας να γίνεται παχύτερη όσο θα μεγαλώνετε.

Ξανθός έφηβος δίχως γένια

 • Εθνικότητα

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες που κατάγονται από μεσογειακές χώρες παρουσιάζουν πυκνότερες τρίχες συγκριτικά με άλλους άνδρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Κινέζοι, στους οποίους οι τρίχες του προσώπου είναι ελάχιστες.

Χαμογελαστός άνδρας

 • Αλωπεκία 

Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στα θυλάκια των μαλλιών. Προκαλεί πτώση των μαλλιών της κεφαλής και αποδυναμώνει τις τρίχες του προσώπου.

Άνδρας με αλωπεκία

 • Τεστοστερόνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να είναι η αιτία της έλλειψης τριχοφυΐας. Τα άτομα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν έχουν τρίχες στο πρόσωπο.

Άνδρας με μούσια

 • Ψυχική υγεία 

Καταστάσεις που συνοδεύονται από σημαντικό stress, προκαλούν τριχόπτωση. Ένα σημαντικό γεγονός που προκαλεί έντονο άγχος, μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη ψυχογενούς αλωπεκίας ακόμη και έξι μήνες μετά.

Λυπημένος άνδρας με γυαλιά

Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσουν γρήγορα τα γένια σας

 • Κάντε απολέπιση στο δέρμα του προσώπου μία φορά την εβδομάδα. Έτσι θα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και θα διευκολύνετε την ανάπτυξη της τρίχας.
 • Πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου, δύο φορές την ημέρα. Το καθαρό δέρμα επιταχύνει την ανάπτυξη της τρίχας.
 • Ο ευκάλυπτος ευνοεί την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο, οπότε προϊόντα ενυδάτωσης και καθαρισμού με βάση το έλαιο ευκαλύπτου είναι τα ιδανικότερα.
 • Συγκεκριμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία βοηθούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας. Συμπεριλάβετε βιταμίνες Α, Β και C καθημερινά στη διατροφή σας.
 • Μειώστε το άγχος και αποβάλετε το στρες από τη ζωή σας.
 • Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής σας.
 • Μην ξυρίζετε συχνά τα γένια σας, παρά μόνο έπειτα από έξι εβδομάδες και αφού έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Η άποψη πως όσο πιο συχνά τα ξυρίζετε, τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνουν, είναι μύθος, καθώς δεν έχει επαληθευτεί επιστημονικά.

Πληροφορίες από: healthline.com, healthmeup.com

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.