fbpx
Αιμοσπερμία: Το αίμα στο σπέρμα είναι επικίνδυνο;

Αιμοσπερμία: Το αίμα στο σπέρμα είναι επικίνδυνο;

Η αιμοσπερμία (αίμα στο σπέρμα), αν και συχνά φοβίζει τον ασθενή, σπάνια υποκρύπτει κάποια σοβαρή νόσο. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία, όμως μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζει σε άντρες ηλικίας 30 έως 40 ετών.

Τι προκαλεί την αιμοσπερμία;

Στη δημιουργία του σπέρματος εμπλέκονται πολλά όργανα, όπως οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες, οι εκσπερματικοί πόροι, οι σπερματοδόχες κύστεις και ο προστάτης. Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία για το αίμα στο σπέρμα δεν προσδιορίζεται ποτέ. Οι περισσότερες μάλιστα δεν είναι σοβαρές, ειδικά αν είστε 40 ετών ή νεότεροι.

Τα πιο συχνά αίτια

  • Φλεγμονές:Mια φλεγμονή οποιουδήποτε αδένα που βρίσκεται στα γεννητικά αντρικά όργανα μπορεί να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα. Τέτοιες φλεγμονές είναι η προστατίτιδα, η επιδιδυμίτιδα και η ουρηθρίτιδα. Η φλεγμονή του αδένα του προστάτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης αλλά και σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η φλεγμονή της επιδιδυμίδας συχνά προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), όπως ο έρπης, η γονόρροια ή τα χλαμύδια. Ως πιο συχνά συμπτώματα αναφέρονται το πρήξιμο του όρχι και η επώδυνη ούρηση. Τέλος, η φλεγμονή της ουρήθρας, εκτός από πόνο κατά την ούρηση, προκαλεί και έντονο κνησμό.
  • Τραυματισμός των γεννητικών οργάνων.
  • Αγγειακές ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα (π.χ. αγγειακές κύστεις).
  • Μετα-διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη.
  • Η διορθική βιοψία του προστάτη είναι ένα συχνό αίτιο αιμοσπερμίας. Εμφανίζεται περίπου στο 30% των ασθενών, μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ‒έως και 2-3 μήνες μετά τη βιοψία‒ και δεν πρέπει να ανησυχεί τον ασθενή.
  • Άλλα παθολογικά αίτια. Αίτια που επηρεάζουν το σώμα και τον οργανισμό, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αιμορροφιλία και η χρόνια ηπατική νόσος.

Σύμφωνα με τους ουρολόγους, η αιμοσπερμία ταξινομείται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Πρωτοπαθής ονομάζεται όταν το μόνο σύμπτωμα του ασθενούς είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Για να χαρακτηριστεί πρωτοπαθής, θα πρέπει να αποκλειστεί ότι δεν υπάρχει μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία ούτε κάποια ασυμπτωματική λοίμωξη του ουροποιητικού. Η πρωτοπαθής αιμοσπερμία αυτοπεριορίζεται ‒ στο 15% των ασθενών παρουσιάζεται ως ένα μεμονωμένο επεισόδιο.

Στη δευτεροπαθή αιμοσπερμία το αίτιο συνήθως είναι γνωστό, όπως για παράδειγμα η βιοψία του προστάτη, ο καρκίνος του προστάτη ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού, ιδιαίτερα η προστατίτιδα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα, πιο ασυνήθιστα αίτια, τα οποία προδιαθέτουν στην εμφάνισή της, όπως:

  • Λιθίαση του ουροποιητικού.
  • Φυματίωση του ουροποιητικού.
  • Αιματολογικά νοσήματα που δημιουργούν προβλήματα στην πήξη του αίματος.
  • Αντιπηκτικά φάρμακα.

Πότε να επισκεφθώ τον γιατρό; 

Κατά κανόνα, μόλις διαπιστώσετε αίμα στο σπέρμα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Οι ειδικότητες που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι: παθολόγος, γενικός οικογενειακός γιατρός, ανδρολόγος ή αφροδισιολόγος, εφόσον έχετε ιστορικό ΣΜΝ.

Οι άντρες ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας κάθε φορά που βλέπετε αίμα στο σπέρμα σας.

Θεραπεία

Αν το αίμα στο σπέρμα σας προκαλείται από λοίμωξη, τότε ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν όμως προκαλείται από απόφραξη της ουροφυτειών, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση μιας πέτρας της ουροδόχου κύστης που εμποδίζει το ουροποιητικό σύστημα ή την αφαίρεση όγκων. Εάν ο καρκίνος προκαλεί το αίμα στο σπέρμα σας, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει πιθανώς σε έναν ειδικό (ογκολόγο) που θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία.

Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, healthline.com

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.