fbpx

Μια ανάλυση των συμβάντων μετά τον εμβολιασμό στη Σκοτία έδειξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 σχετίζεται με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου πήξης του αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια.

Η μελέτη διεξήχθη από τον δρ Aziz Sheikh και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματά της εμφανίζονται στο nature medicine.

Συνολικά, 2,53 εκατ. πολίτες (ενήλικοι) έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από αυτούς, 1,71 εκατ. εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, 0,82 εκατ. με Pfizer και οι υπόλοιποι με τα άλλα εμβόλια. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τα υπόλοιπα εμβόλια και έτσι είχε ένα περιορισμένο σύνολο δεδομένων.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από τον FDA τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca έλαβε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, η Δανική Αρχή Υγείας άρχισε να ερευνά περιστατικά πήξης αίματος και μία περίπτωση θανάτου που συνέβησαν σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον, τα προϊόντα ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ρυθμιστική Υπηρεσία έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει 379 περιπτώσεις χαμηλών αιμοπεταλίων και θρόμβωσης αίματος.

Συμβάντα θρομβοπενίας 

Τον Απρίλιο του 2021 η επιτροπή αξιολόγησης ασφάλειας του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά πήξης του αίματος μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca και ότι η πήξη του αίματος αναφέρεται στην ετικέτα ως πολύ σπάνια πιθανή παρενέργεια.

Συμβάντα θρομβοπενίας

Η ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, πρόσφατα γνωστή ως ανοσοποιητική θρομβοπενία (ITP), είναι μια διαταραχή αιμορραγίας στην οποία αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλουν αιμοπετάλια στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο αριθμό αιμοπεταλίων, καθιστώντας δύσκολη τη διακοπή της αιμορραγίας. Η θρομβοπενία συμβαίνει συχνά λόγω ιογενούς λοίμωξης και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μώλωπες και αιμορραγία. Μερικά από τα άτομα με ITP ταυτόχρονα εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ή πήξης του αίματος.

Η θρομβοπενία αποτελεί την ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα, ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στο άτομο, μπορεί όμως να αυξήσει την αιμορραγία. Η σοβαρότητά της θρομβοπενίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Οι αιτίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβοπενία είναι:

  • Μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων από τον μυελό των οστών
  • Κατακράτηση των αιμοπεταλίων στον σπλήνα
  • Πρόωρη καταστροφή των αιμοπεταλίων από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού

Η τρέχουσα ανάλυση έδειξε συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου Oxford-AstraZeneca και ελαφράς αύξησης του κινδύνου ITP εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, με ποσοστό εμφάνισης 1,13 περιπτώσεων ανά 100.000 δόσεις.

Η μελέτη αναφέρει ότι αυτός ο σπάνιος κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν των άλλων εμβολίων, όπως αυτά για την ιλαρά, την ηπατίτιδα Β και τη γρίπη. Σημειώνει επίσης ότι η διάγνωση για ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα είναι αβέβαιη και ότι η ακρίβεια εξαρτάται από τον γιατρό.

Εκδηλώσεις φλεβικού θρομβοεμβολισμού

Φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η πήξη του αίματος στις φλέβες. Ένας συγκεκριμένος τύπος, η θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σχηματίζει θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει διαρροή αίματος στον εγκεφαλικό ιστό. Το CVST μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής για κανένα από τα εμβόλια.

Διαβάστε περισσότερα: 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.