fbpx
Αιμορροΐδες – Μάθε όλους τους τρόπους αντιμετώπισης

Αιμορροΐδες – Μάθε όλους τους τρόπους αντιμετώπισης

Η αιμορροϊδική νόσος (αιμορροΐδες) διαφοροποιείται κλινικά ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και την εξέλιξή τους.

Διακρίνουμε:

– Την αιμορροϊδική κρίση, η οποία αντιστοιχεί σε υπερβολική διάταση και διόγκωση των αγγείων του αιμορροϊδικού πλέγματος.

Εκδηλώνεται με μια αίσθηση θερμότητας και βάρους στον πρωκτό, συνήθως με πόνο που είναι έντονος σε περίπτωση εξωτερικών αιμορροΐδων, ιδιαίτερα κατά την αφόδευση ή την έντονη άσκηση.

 Η αιμορροϊδική νόσος διαφοροποιείται κλινικά ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και την εξέλιξή τους.

Η αιμορραγία είναι συνήθως διακριτική, στο τέλος των κοπράνων, όπου το αίμα δεν αναμειγνύεται με τα κόπρανα. Φαγούρα και φλεγμονή παρατηρούνται επίσης.

Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αυθόρμητα σε 2-4 ημέρες.

– Η αιμορροϊδική θρόμβωση είναι μια πιθανή επιπλοκή της αιμορροϊδικής κρίσης και οφείλεται στην πήξη του συσσωρευμένου αίματος στις διεσταλμένες αιμορροΐδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό θρόμβου. Στην περίπτωση μιας εξωτερικής αιμορροϊδικής θρόμβωσης, ο ασθενής αισθάνεται πόνο.

Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως σε 5-15 ημέρες.

– Η πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Εδώ η υπερβολική επέκταση των εσωτερικών αιμορροΐδων προκαλεί μια εξωτερική πρόπτωση, είτε κατά τη διάρκεια της αφόδευσης είτε μόνιμα.

Αυτή η επιπλοκή είναι υπεύθυνη για διαρροές και πρωκτικό καύσο.

Οι συμβουλές στο φαρμακείο

Η φαρμακευτική συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά στα συμπτώματα που περιγράφονται από τον ασθενή.

Αιμορροΐδες, ένα Συχνό Πρόβλημα των Πελατών σας

Οι κατάλληλες ερωτήσεις θα πρέπει να εντοπίσουν πιθανά συμπτώματα (πολύ δυσάρεστη οσμή, αίμα στα κόπρανα), που συνήθως όμως απαιτούν μια πιο ενδελεχή κλινική εξέταση. Ο στόχος της συμβουλής στο φαρμακείο είναι να ανακουφίσει τον πόνο και τη λειτουργική δυσχέρεια καθώς και η πρόληψη των επιπλοκών ή υποτροπών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει μια υπενθύμιση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής. Ορισμένες καταστάσεις θεωρούνται παράγοντες κινδύνου, όπως η δυσκοιλιότητα, η σωματική αδράνεια ή μια έντονη φυσική προσπάθεια, ορισμένα αθλήματα, όπως ιππασία ή ποδηλασία, καθώς και το στρες.

Ομοίως, η διατροφή, πλούσια σε λιπαρά ή πικάντικα, το αλκοόλ και ο καφές θα πρέπει να αποφεύγονται. Η κληρονομικότητα επίσης φαίνεται να παίζει εδώ κάποιον ρόλο.

Τέλος, κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αυξάνεται ο κίνδυνος για την αιμορροϊδικές διαταραχές.

Τα προϊόντα συμβουλής

Για τη θεραπεία πρέπει να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι συστάσεις αποσκοπούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων. Στο φαρμακείο υπάρχει μια ευρεία επιλογή από μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να προτείνουμε στα παραπάνω συμπτώματα.

Φλεβοτονικά per os

Συνιστώνται συνήθως σε εσωτερικές αιμορροΐδες για μια βραχεία θεραπεία εφόδου λόγω της δράσης τους στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων. Ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα μιας αιμορροϊδικής κρίσης, όπως τον πόνο, την αιμορραγία και τον κνησμό. Μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό ή όχι με τοπική θεραπεία.

Τοπική θεραπεία

Αλοιφές, κρέμες ή υπόθετα συνδυάζουν πολλά δραστικά συστατικά, όπως τοπικά αναισθητικά (λιδοκαΐνη, βενζοκαΐνη), αντισηπτικά, τοπικά αντιφλεγμονώδη, φλεβοτονωτικά και λιπαντικά (καραγενάνη). Ο κίνδυνος αλλεργίας σε τοπικά αναισθητικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθώς και η ύπαρξη λανολίνης σε πολλές κρέμες.

Αντι-φλεγμονώδη per os

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξωτερικών αιμορροΐδων για την καταπολέμηση του οιδήματος. Η ιβουπροφαίνη μπορεί να προταθεί για σύντομη θεραπεία, ενώ η ασπιρίνη είναι ακατάλληλη. Προσοχή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντενδείκνυνται από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Αναλγητικά

Συνιστάται η παρακεταμόλη σε έντονο πόνο. Προσοχή, κίνδυνος αιμορροϊδικής θρόμβωσης όταν υπάρχει έντονος πόνος.

Καθαρτικά

Συνιστώνται σε συνδυασμό με τους κατάλληλους διατροφικούς κανόνες για τη δυσκοιλιότητα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.