Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Aπόκριες, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης βρίσκονται στο «τραπέζι»
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα. Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.
Τι άλλο θα συζητήσει η Επιτροπή
Ένα ακόμη βασικό ζήτημα που πιθανά θα τεθεί στη συνεδρίαση είναι η αύξηση του αριθμού των θαμώνων στα μουσικά κέντρα και η παρουσία όρθιων στα μπαρ. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο επιτρεπόμενος αριθμός φιλάθλων στις αθλητικές διοργανώσεις, θέμα που μάλλον πάει για αργότερα.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται κυρίως στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας και στις πιέσεις στο ΕΣΥ, παρά τη βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόλις 71 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ και επέστρεψαν σπίτι τους το τελευταίο διάστημα.