Το επιστημονικό δυναμικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο τεστ (PCR) με βελτιωμένες δυνατότητες κατά του κορονοϊού.
Το ένα είναι μοριακό τεστ PCR που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει όχι μόνο εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά και από ποια παραλλαγή του, εάν π.χ. πρόκειται για Omicron ή Delta. Το δεύτερο είναι ένα τεστ αίματος που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει εάν κάποιος έχει λοίμωξη Covid-19 και παράλληλα να προβλέψει πόσο σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημά του θα αντιδράσει στον κορονοϊό, κάτι που θα καθορίσει και τη σοβαρότητα της νόσου στην πορεία.
Το πρώτο τεστ παρουσιάστηκε σε επιστημονική προδημοσίευση στο «medRxiv» από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Άλαντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι. Όπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «πραγματοποιήσαμε ήδη μία κλινική δοκιμή, στην οποία δείξαμε ότι το τεστ έχει 100% ευαισθησία και 100% ειδικότητα στον εντοπισμό των παραλλαγών ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένων της Delta και της Omicron».
Το δεύτερο τεστ παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One» από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Τίμοθι ΜακΚάφρεϊ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιος καλός τρόπος για να προβλεφθεί πώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς θα «απαντήσει» στον κορονοϊό. Η απόκριση μπορεί να κυμαίνεται δραματικά, από τα πολύ ήπια συμπτώματα έως τα πολύ βαριά που απαιτούν εισαγωγή σε ΜΕΘ ή οδηγούν στον θάνατο.
Το νέο τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένους βιοδείκτες RNA που παραπέμπουν, με βάση την έως τώρα κλινική εμπειρία, σε μεγάλη πιθανότητα έντονης ανοσιακής αντίδρασης και σοβαρών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον δρα ΜακΚάφρεϊ, «το τεστ μας βοηθάει να εντοπιστούν εκείνοι που χρειάζονται πιο επιθετικές θεραπείες». Εάν πρόσθετες μελέτες αποδείξουν ότι το τεστ είναι όντως αποτελεσματικό, οι ερευνητές θα καταθέσουν αίτηση έγκρισής του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.