Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μπορεί να χορηγηθεί ευρέως. Σύμφωνα με την επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και στους άνω των 65 ετών. 

Στις ενδιάμεσες συστάσεις για το εμβόλιο, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό ανέφερε πως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και να δοθεί σε δύο δόσεις, με ένα διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων ανάμεσά τους.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εγερθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον ενός νέου στελέχους του SARS-CoV-2, «δεν υπάρχει λόγος να μη συνιστάται η χρήση του», δήλωσε ο επικεφαλής της SAGE, Αλεχάνδρο Κραβιότο, σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε κάνει μια σύσταση, πως ακόμη και αν υπάρχει μια μείωση στην πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να έχει πλήρη επίδραση στην ικανότητά του για προστασία, ειδικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, δεν υπάρχει λόγος να μη συνιστάται η χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το στέλεχος», συμπλήρωσε.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε αυτή την εβδομάδα ένα μέρος του προγράμματός της με το εμβόλιο της AstraZeneca, έπειτα από δεδομένα μιας μικρής δοκιμής που έδειξαν ότι δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση από το στέλεχος 501Y.V2 του κορονοϊού που είναι τώρα κυρίαρχο στη χώρα.

Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο Π.Ο.Υ. θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και καθώς νέα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα, οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα», κατέληξε.