Οι βοηθοί φαρμακείων στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η πιθανότητα, να προστεθούν στη λίστα των επαγγελματιών υγείας που θα χορηγούν τα εμβόλια κατά της COVID-19 και της γρίπης, σύμφωνα με νέες κυβερνητικές προτάσεις.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα πλάνο για την εφαρμογή του εμβολιασμού COVID-19 και γρίπης, όταν φυσικά θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια επισήμως, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται περισσότερο εργατικό-ανθρώπινο δυναμικό για την έγκαιρη και ασφαλή χορήγησή τους.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στους βοηθούς φαρμακείων, το αρμόδιο
υπουργείο δήλωσε στο pharmaceutical-journal.com ότι επεξεργάζονται όλες οι
επιλογές, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης εισάγεται ένας «νέος τύπος εθνικού
πρωτοκόλλου» που θα επιτρέπει στους εγγεγραμμένους επαγγελματίες υγείας που
δεν εμβολιάζουν κανονικά να χορηγούν με ασφάλεια ένα εγκεκριμένο ή προσωρινά
εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της COVID-19 ή της γρίπης.

Επίσης προτείνεται, σε δομές του NHS να εμβολιάζουν περισσότερες ειδικότητες, εκτός από τους νοσηλευτές, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι μαίες, οι φυσιοθεραπευτές και άτομα παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Εξίσου σημαντικό και καινοτόμο είναι ότι στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης είναι να δοθεί η άδεια σε φαρμακοποιούς να χορηγούν φάρμακα και εμβόλια που έχουν λάβει προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, κάτι που δεν επιτρέπεται σήμερα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες με τα οριστικά μέτρα να τίθενται σε ισχύ έως τον Οκτώβριο του 2020.