Γώγος: Must για τον χειμώνα ο εμβολιασμός για τη γρίπη (vid)

Καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής, τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού κατά τη χειμερινή περίοδο για τη γρίπη, ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα και τη χρήση της μάσκας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος είπε: «Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια. Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια. Πρέπει να υπάρξει πλήρης και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας». Ενώ, σημείωσε, πως το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Γώγος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε μία 17χρονη και έναν 25χρονο που νοσηλεύθηκαν, άρα διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς»

Όσο για το άνοιγμα των σχολειών, ο καθηγητής το χαρακτήρισε «άσκηση» στην οποία πρέπει να τα πάμε καλά. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία. Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών».

 

Και τέλος για τον εμβολιασμό δήλωσε: «Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων», είπε ο καθηγητής.