Η Sanofi και η GSK έχουν ήδη ξεκινήσει την κλινική δοκιμή Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο κατά της COVID-19, για το οποίο εφαρμόστηκε η ίδια τεχνολογία με εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου της Sanofi σε συνδυασμό με την τεχνολογία της GSK για την ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης.

Προοπτική για έγκριση αδειοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2021

Η μελέτη είναι τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και σε αυτή θα συμμετάσχουν 440 υγιείς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, τα οποία δυνητικά θα οδηγήσουν στην άμεση έναρξη της μελέτης φάσης 3. Εάν και εφόσον τα αποτελέσματα είναι επαρκή για την αίτηση αδειοδότησης, στα άμεσα σχέδια των δύο εταιρειών είναι να αιτηθεί έγκριση για άδεια κυκλοφορίας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η πορεία κλινικών μελετών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών στον «αγώνα δρόμου» παραγωγής εμβολίου κατά του covid-19

Όσο αφορά στα ρωσικά εμβόλια, τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet, δείχνουν καλό προφίλ ασφάλειας (δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες για περισσότερες από 42 ημέρες) και ανοσοαπόκριση σε όλους τους συμμετέχοντες εντός 21 ημερών. Ασφαλές και αποτελεσματικό δείχνει να είναι και το εμβόλιο της Janssen, το οποίο βρίσκεται σε φάση προκλινικών μελετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine και παρουσιάζουν πως το εμβόλιο προκάλεσε ανοσοαπόκριση και απέτρεψε σοβαρά κλινικά συμπτώματα (απώλεια βάρους, πνευμονία και θάνατο) σε πειραματόζωα που νόσησαν από COVID-19.