«Σκοπός μας είναι οι πολιτικές υγείας να είναι υλοποιήσιμες από τους ΟΤΑ – μέλη του Δικτύου», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γιώργος Πατούλης υποδεχόμενος τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Δικτύου καθηγητή Γιάννη Τούντα και στελέχη του δικτύου στα γραφεία της Περιφέρειας σε μια συνάντηση ενημέρωσης, για τις πολιτικές του Π.Ο.Υ, στα θέματα προαγωγής υγείας, με στόχο να υλοποιηθούν από τους Δήμους του Δικτύου.
Τα βασικά θέματα συζήτησης του επιστημονικού συμβουλίου
Μέχρι στιγμής η Επιστημονική Επιτροπή του Δικτύου , όπως ειπώθηκε , έχει επεξεργαστεί επιγραμματικά τις εξής πολιτικές: Διατροφή, Ψυχική Υγεία, Υγιής Γήρανση, Κοινότητες Φιλικές για την Άνοια, Θέματα Προσφύγων και Κοινωνική Ενσωμάτωση, Ομάδα Εργασίας για την πανδημία κ.α.
Ο κ. Πατούλης έλαβε γνώση για τις 17 Ομάδες Εργασίας που λειτουργούν αυτή την περίοδο, επάνω στους ισάριθμους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης ενώ συζητήθηκαν οι προτεινόμενες τρεις δράσεις για την πιστοποίηση του Δικτύου, την αξιολόγησή του και τη σύνδεση με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης από την αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Ηλεκτρονική Υγεία με την αξιοποίησή των νέων τεχνολογιών.
Συζητήθηκε η λειτουργία της Ομάδας Εργασίας που επεξεργάζεται την προετοιμασία των Δήμων για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως και η θεματολογία του επικείμενου 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Με αφορμή το συνέδριο ο κ. Πατούλης τόνισε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω βελτίωση της υγείας όλων των συμπολιτών μας. «Το Δίκτυο θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις ανάγκες των ΟΤΑ-μελών με μεγαλύτερη ένταση και δυναμική. Είναι σαφές ότι οι τοπικές αρχές καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον για την υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διπλωματία των πόλεων και τον υγιή τουρισμό» ανέφερε ο ίδιος.
Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας τόνισε τον σημαντικό ρόλο των Δήμων μελών του δικτύου στην εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας. «Το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένες πολιτικές στα θέματα αυτά, οι οποίες θα αξιοποιηθούν άμεσα από τους δήμους μέλη του δικτύου», πρόσθεσε.