Η υπερτρίχωση ή δασυτρυχισμός είναι, όπως μαρτυρούν και οι όροι, υπέρμετρη, υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της τριχοφυΐας, διακρίνεται σε ολική και τοπική υπερτρίχωση.
Παρουσιάζεται σε άτομα από τη γέννησή τους ή αργότερα στη ζωή τους, δηλαδή είτε πρόκειται για συγγενή δερματική νόσο ή εμφανίζεται στη διάρκεια της ζωής. Παθήσεις ή και συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να την πυροδοτήσουν.
Η ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται για το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» είναι η υπερτρίχωση!
Η αναφορά στον «Λυκάνθρωπο» είναι επίσης προφανής! Η υπερτρίχωση που εμφανίζουν οι ασθενείς παραπέμπει στα χαρακτηριστικά των λυκοειδών όντων που, κατά τον μύθο, εμφανίζονται στην Πανσέληνο, συνδυάζοντας στοιχεία λύκου και ανθρώπου. Παλαιότερα, όσοι έπασχαν από το σπάνιο σύνδρομο συγκέντρωναν μεγάλο, αρνητικό κατά βάση, ενδιαφέρον -μεταξύ άλλων τους περιέφεραν σε τσίρκα.
Η υπερτρίχωση είναι έντονη παντού, αλλά γίνεται πολύ εμφανής στο πρόσωπο, τα αυτιά και τους ώμους, και επιμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι ειδικοί αναφέρουν στη βιβλιογραφία και περιπτώσεις δυσμορφίας των χαρακτηριστικών του προσώπου, εκτός από την υπερτρίχωση.
Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχει αναφερθεί λόγου χάρη η συγγενής χνοώδης υπερτρίχωση (Congenital Hypertrichosis Lanuginosa), μια σπάνια δερματική κληρονομική νόσο που εκδηλώνεται με την υπερβολική παραγωγή τριχών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων.
Υπάρχουν όμως και παθήσεις και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό ή υπερτρίχωση. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.
Στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση περιλαμβάνονται τα ανδρογόνα και τα αναβολικά στεροειδή.
Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, δεν υπάρχει θεραπεία. Η χρήση των λέιζερ σήμερα μπορεί να περιορίσει το σύμπτωμα, αλλά δεν το εξαφανίζει. Στις άλλες περιπτώσεις ανάλογα με την αντιμετώπιση της πάθησης που προκαλεί την υπερτρίχωση, αντιμετωπίζεται και αυτή ως επίπτωση. Όταν η υπερτρίχωση προκαλείται από φαρμακευτική ουσία, τότε η διακοπή της χορήγησης της επίμαχης ουσίας οδηγεί σε «εξαφάνιση» της εκτεταμένης και ανεπιθύμητης τροχοφυίας.
Τον Αύγουστο του 2019 τουλάχιστον 17 παιδιά εμφάνισαν το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» κατόπιν λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής, όπως είχε αναφέρει σε δήλωσή του, το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.
Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχουν γίνει αναφορές για τη συγγενή χνοώδη υπερτρίχωση, σπάνια δερματική κληρονομική νόσο, με κυρίαρχα συμπτώματα την υπερβολική παραγωγή τριχών.
Η υπερτρίχωση μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πυροδοτηθεί και από φάρμακα ή ορισμένες παθήσεις όπως οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.
Ένα 13χρονο αγόρι που ζει στην Ινδία πάσχει από υπερτρίχωση ή αλλιώς «σύνδρομο του λυκανθρώπου», μία γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται με υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα.
«Κάποιες φορές, όταν πάω σε μία μεγάλη πόλη, οι άνθρωποι με κοιτούν περίεργα. Κάποιοι με αποκαλούν “πίθηκο”. Έχουν υπάρξει φορές που παιδιά μου έχουν πετάξει πέτρες» περιγράφει ο Lalit Patidar ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποδεχθεί την κατάστασή του, αλλά ο περίγυρός του δεν τον βοηθάει πάντα.
«Γεννήθηκα με πάρα πολλές τρίχες στο πρόσωπο κι αυτό με κάνει διαφορετικό. Κάποιες φορές εύχομαι να ήμουν σαν τα άλλα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να κάνω και πολλά γι’ αυτό. Συνήθισα το ποιος είμαι και συνήθως νιώθω άνετα με τον εαυτό μου», αναφέρει σύμφωνα με τη The Sun.