fbpx
Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ. ιδρύει γραφείo στην Αθήνα – Γιατί επέλεξε την Ελλάδα;

Υπεγράφη στο υπουργείο Υγείας η συμφωνία αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Oι υπογραφές «έπεσαν» από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον περιφερειακό διευθυντή του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη, Dr Hans Kluge.

Ο κ. Κικίλιας, αφού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του γραφείου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη του υπουργείου Υγείας που έχουν εργαστεί, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας παγκόσμιας εμβέλειας.

Ένα γραφείο για όλη την Ευρώπη

Όπως σημείωσε ο υπουργός, είναι ένα γραφείο για όλη την Ευρώπη και το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ. που ασχολείται με το ζήτημα της Ποιότητας της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών παγκοσμίως. Πρόσθεσε, δε, πως αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας θα παρέχει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, καθώς και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. (ψηφιακός μετασχηματισμός, ΠΦΥ, ψυχική υγεία, ΣΔΙΤ, ποιότητα υπηρεσιών υγείας). Η χώρα αποκτά έναν τεχνικό σύμβουλο για το νέο ΕΣΥ του 21ου αιώνα με υψηλό κύρος και παγκόσμια σφραγίδα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα, τώρα που η πανδημία του κορονοϊού, αυτή η πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας μάς δίδαξε τρία πράγματα: Ότι η Υγεία είναι πάνω από όλα, την αξία της αλληλεγγύης και την επικινδυνότητα του διχασμού, καθώς και ότι πρέπει όλοι μαζί να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό».

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συστήματα υγείας άλλων χωρών με πολύ καλύτερες υποδομές και πολύ πιο προηγμένα συστήματα διαχείρισης: Το πλεονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποί της μπορούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό, ακόμη και στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας του τελευταίου αιώνα», επεσήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας. ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε: «Σε συνθήκες πίεσης και κινδύνου εργάζονται νυχθημερόν αγόγγυστα και συνεργάζονται με επιτυχία, από την κορυφή της πυραμίδας ως τη βάση. Όλοι αυτοί, που συντονισμένα και βάσει ενός σχεδίου που έχουμε από την πρώτη μέρα εκπονήσει, δουλεύουν ακούραστα για το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Πώς αλλιώς θα γίνονταν τα εκατομμύρια τεστ και η διαρκής ιχνηλάτηση, οι διπλάσιες ΜΕΘ σε λίγους μήνες και οι μοριακοί έλεγχοι, οι αδιάλειπτες νοσηλείες σε COVID και non COVID νοσοκομεία παράλληλα με τη διαχείριση των άλλων ασθενών, η απόλυτα ακριβής ηλεκτρονική διαχείριση των ραντεβού εμβολιασμού και τα εξαιρετικά οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα; Όλα αυτά έγιναν με ανθρώπινη συνεργασία και υπερπροσπάθεια. Και, πιστέψτε με, δεν ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολο».

«Επενδύουμε στη δημόσια υγεία γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δηλώσεις του κ. Kluge

«Με αφορμή την ίδρυση αυτού του μοναδικού Κέντρου Αριστείας για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Περιφέρεια Ευρώπης του Π.Ο.Υ., ανοίγουμε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Kluge.

«Η ανακριβής διάγνωση, τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η ακατάλληλη/περιττή θεραπεία, οι ανεπαρκείς ή επισφαλείς κλινικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη εκπαίδευσης, η ανεπαρκής συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους. Πρόκειται για παραδείγματα ελλιπούς ποιότητας φροντίδας και ασφάλειας ασθενών στην Περιφέρειά μας», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έκθεση του επιστημονικού περιοδικού Lancet, είπε πως εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο λόγω ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κ. Kluge σημείωσε ότι αυτό το πρόγραμμα «αποτυπώνει τη δέσμευση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Τα βήματα που κάνουμε σήμερα αποτελούν απόδειξη αυτής της δέσμευσης», εξηγώντας πως «το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα υπηρετεί τις ανάγκες των χωρών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Ευρώπης του Π.Ο.Υ. και στη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζοντας στην τεχνική βοήθεια, την υποστήριξη και την ηγεσία σε θέματα ποιότητας της φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών».

Γιατί ο Π.Ο.Υ επέλεξε την Ελλάδα;

Αναφερόμενος στους λόγους που επελέγη η Ελλάδα για τη δημιουργία αυτού του γραφείου, ο καθηγητής είπε πως οι Έλληνες είναι από τους πληθυσμούς των οποίων ο τρόπος ζωής προστατεύει την υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. «Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στον δημόσιο χώρο. Η χώρα διαθέτει σημαντική εμπειρία στη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας. Η Ελλάδα ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19. Τέλος, η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς υγειονομικούς θεσμούς και κορυφαίους ερευνητές. Όλοι τους είναι κρίσιμα συστατικά για να αποδειχθεί επιτυχημένο αυτό το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ