fbpx
Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson άρχισε τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδόθηκαν χθες στην Ε.Ε. H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου και 200 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος της χρονιάς.

Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατ. από τις δόσεις του β΄ τριμήνου 

Η εταιρεία αρχικά είχε σχεδιάσει να ξεκινήσει τις παραδόσεις στις αρχές Απριλίου, όμως τις καθυστέρησε εξαιτίας θεμάτων στην παραγωγή του εμβολίου.

«Οι πρώτες δόσεις φεύγουν σήμερα από τις αποθήκες για τα κράτη-μέλη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Johnson & Johnson αρχίζει σήμερα να στέλνει το εμβόλιο στην Ε.Ε. Πολύ καλά νέα» δήλωσε ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν ήταν σαφές αν η υπόσχεση αυτή θα τηρούνταν. Ωστόσο, 50 εκατομμύρια δόσεις είναι σίγουρες» για το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε ο Λίζε, επισημαίνοντας πως έλαβε αυτή την πληροφορία από την εταιρεία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συντονίζει τις συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Εκπρόσωπος της εταιρίας επιβεβαίωσε πως η εταιρεία άρχισε σήμερα τις παραδόσεις σε χώρες της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία, όμως αρνήθηκε να κάνει σχόλιο αναφορικά με τις προμήθειες για τον Απρίλιο και το δεύτερο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να παραδώσει το 2021 στην Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της J&J

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώτες δόσεις (3,9 εκατομμύρια) παραδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου. Οι συγκεκριμένες είχαν παρασκευαστεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ολλανδία. Συνολικά, μέχρι χθες (12/4) η J&J είχε παραδώσει 16,1 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξάγουν εμβόλια στην Ε.Ε. ή οπουδήποτε αλλού.

Διαβάστε περισσότερα:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ