O Σύλλογος «Ορίζοντας» κατέγραψε και τον 10.000ό υποψήφιο εθελοντή δότη μυελού των οστών

Ο Σύλλογος «Ορίζοντας», που δραστηριοποιείται στα Χανιά, πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει και Χάρισε Ζωή, καταγράφοντας τον 10.000ό υποψήφιο δότη μυελού των οστών.

Σε περίπτωση που κάποιος γίνει δότης μυελού των οστών, η δωρεά του είναι συχνά η τελευταία ευκαιρία για τη ζωή ενός ατόμου που πάσχει από λευχαιμία, λεμφώματα ή άλλα αιματολογικά προβλήματα. Ο δότης, κυριολεκτικά δίνει ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Το μόνα που χρειάζονται για γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι τα εξής: να βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας, να είναι 18-45 και να προσφέρει λίγο από τον χρόνο του. Το Health4u συνομίλησε με τον Σύλλογο εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας» και την κοινωνική λειτουργό κ. Δρακάκη Αργυρώ, η οποία μας μίλησε για τις δράσεις του Συλλόγου και μας εξήγησε πόσο απλή αλλά και πόσο σημαντική είναι η διαδικασία που χρειάζεται να κάνει ο δότης.

Αργυρώ Δρακάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Σύλλογος Ορίζοντας

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη

 • Κυρία Δρακάκη, πείτε μας ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να γίνει δότης μυελού των οστών;

 Για να γίνει κάποιος δότης θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερωθεί σχετικά και να έχει καταγραφεί ως υποψήφιος εθελοντής δότης. Ο Σύλλογος «Ορίζοντας» αποστέλλει τα δείγματα των νέων υποψήφιων δοτών στο «Όραμα Ελπίδας» και το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή», με τους οποίους συνεργάζεται από την πραγματοποίηση των πρώτων δράσεων για την σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση υποψήφιων εθελοντών. Όταν βρεθεί συμβατός κάποιος εθελοντής και αφού υποβληθεί σε επιβεβαιωτικές εξετάσεις σχετικά με την ιστοσυμβατότητα και τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο, που θα εξασφαλίζει την ικανότητά του να δώσει μόσχευμα, μεταβαίνει στο πλησιέστερο Νοσοκομείο, που διαθέτει Μονάδα Μεταμόσχευσης, για να πραγματοποιηθεί η συλλογή του μοσχεύματος, των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, μυελού των οστών.

Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων). Σήμερα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής. Δεν απαιτεί καμία αναισθησία και ουσιαστικά δεν αφαιρείται ποσότητα αίματος, καθώς φιλτράρονται και συλλέγονται μόνο τα απαραίτητα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα, με το υπόλοιπο αίμα να επιστρέφει μέσω κλειστού κυκλώματος πίσω στο δότη.

 • Γνωρίζετε πόσοι εθελοντές δότες υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αν ναι, υπάρχει διαφορά με το παρελθόν; Έχουμε ευαισθητοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; 

 Αυτή τη στιγμή, βάση των δεδομένων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 120.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών. Χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότερες ενημερωτικές δράσεις και ο Έλληνας έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά. Σε αυτό συμβάλλει η δημιουργία και λειτουργία συλλόγων και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται με σκοπό την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών. Η διαφορά με το παρελθόν είναι σημαντικά μεγάλη.

 • Σαν Σύλλογος πόσο έχετε συμβάλλει στην προσπάθεια ενημέρωσης με τις δράσεις σας; Και πόσοι συμβατοί δότες έχουν βρεθεί;

Στις δράσεις που διοργανώνει ο «Ορίζοντας» συναντάμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας που γνωρίζουν ήδη αρκετά για τη διαδικασία, τόσο της καταγραφής όσο και της συλλογής. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία 5 χρόνια, ο «Ορίζοντας» έχει έντονη παρουσία στο κομμάτι αυτό στην πόλη των Χανίων. Συγκεκριμένα,  σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Νοσοκομείου Χανίων, τον ΕΕΣ Χανίων και τον Σύλλογο Αιμοδοτών Χανίων “Άγ. Ιωάννης” έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 120 ενημερωτικές δράσεις και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές μας έχουν συμμετάσχει επίσης σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις που διοργανώνουν τρίτοι για εμάς.

Πρόσφατα και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, επιτεύχθηκε ο στόχος που είχαμε θέσει το 2015. Η καταγραφή 10.000 υποψήφιων εθελοντών δοτών. Το πιο συγκινητικό όμως είναι όταν ενημερωνόμαστε ότι κάποιος εθελοντής, που ενημερώθηκε και καταγράφηκε από τους εθελοντές μας, έχει βρεθεί συμβατός και θα έχει τη δυνατότητα να χαρίσει μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σε κάποιον συνάνθρωπό μας. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 38 συμβατοί δότες, ένας σπουδαίος αριθμός, που μας ενθαρρύνει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε κάθε μας προσπάθεια, ώστε να αυξηθούν οι υποψήφιοι εθελοντές δότες μυελού των οστών και να μπορεί κάθε ασθενής να βρίσκει το δότη του.

 • Αφού πέτυχατε τον στόχο της καταγραφής 10.000 υποψήφιων εθελοντών δοτών, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Εκτός από την αύξηση καταγεγραμμένων υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, άλλοι δύο σημαντικοί στόχοι του Συλλόγου μας είναι: η καλύτερη δυνατή στήριξη και ανακούφιση σε περισσότερους ασθενείς και η δημιουργία ξενώνα παρηγορητικής και ανακουφιστικής αγωγής «Hospice» στα Χανιά για ασθενείς τελικού σταδίου.

 • Πείτε μας λίγα λόγια για την αθλητική παρέα  του «Ορίζοντα»

Η αθλητική παρέα του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ», με αγάπη για τον αθλητισμό και πίστη στην κοινωνική προσφορά: ευαισθητοποιεί τους νέους προωθώντας τον εθελοντισμό, διοργανώνει τον Αγώνα Τριάθλου «ΥΠΕΡΚΟΠΕΛΙ» και τον Αγώνα Δυναμικού Περπατήματος 5χλμ «Ανοιχτοί Ορίζοντες», συμμετέχει σε Μαραθώνιους Δρόμους με τα χρώματα του «Ορίζοντα» και σύνθημα «Αγώνας για Ζωή», συμμετέχει στη διοργάνωση του Santa Run Chania, προωθεί την αλληλεπίδραση των αθλητών του τοπικού πληθυσμού με μαθητές – αθλητές με αναπηρία.

 •  Σε τι άλλο έχετε δραστηριοποιηθεί πέρα από την αναζήτηση υποψήφιου δότη μυελού των οστών;

Από το 2004 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Ορίζοντας», με σκοπό την στήριξη οικογενειών παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο, προσφέρει στους ασθενείς: άμεση οικονομική ενίσχυση, εισιτήρια μετακίνησης για τις ανάγκες των θεραπειών, κτλ, παραπομπή των ασθενών σε άλλες κοινωνικές δομές/φορείς, οικονομική κάλυψη εξετάσεων, που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εξόδων μετακίνησης και νοσηλειών, χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών κτλ, φιλοξενία των ασθενών και των συνοδών τους στους 7 ξενώνες του «Ορίζοντα» στην Αθήνα.

Δραστηριοποιούμαστε επίσης ενημερώνοντας τις ενδιαφερόμενες και μέλλουσες μητέρες για τη δωρεά ομφαλικών βλαστοκυττάρων/ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αναλαμβάνοντας το κόστος μεταφοράς της δωρεάς, καθώς ένα σημαντικό μέρος μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται αφορούν αυτού του είδους τις δωρεές. Συλλέγοντας δωρεές μαλλιών, ανήλικων και ενήλικων δωρητών με σκοπό τη δημιουργία περουκών για ασθενείς που χάνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών. Διοργανώνοντας εκδηλώσεις (πολιτιστικές, ενημερωτικές, αθλητικές) και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες των σχολικών κοινοτήτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς.

Επιπλέον, το 2019 πραγματοποιήσαμε δωρεά συστήματος ψύξης κατά της αλωπεκίας για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στο Γεν. Νοσοκομείο Χανίων «Αγ.Γεώργιος». Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν εφικτά και υλοποιήσιμα αν δεν είχαμε την σημαντική προσφορά των εθελοντών μας και την συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου που δείχνει έμπρακτα και καθημερινά την αγάπη και την εμπιστοσύνη του στο έργο του Συλλόγου μας.

Γνωρίζατε πως:
 • Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.
 • Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος.
 • Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.
 • Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών
 • 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους
 • Η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%