Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Εν αναμονή του εμβολίου και με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά γεννιούνται ερωτήματα που μας αφορούν όλους. ο δρ Πέτρος Γ. Κανελλόπουλος, ειδικός παθλόγος-ανασολόγος και υπεύθυνος Επιτροπής Covid-19 στο θεραπευτήριο Metropolitan Hospital, μιλάει στην health4U.gr και μας δίνει απαντήσεις.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Κύριε Κανελλόπουλε, εκτός από εξαίρετος ιατρός παθολογίας είστε και πρόεδρος της Επιτροπής COVID-19. Θα ήθελα να μου αναφέρετε αν είστε ικανοποιημένος με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα νοσοκομεία της χώρας. Tην ώρα που το φθινόπωρο πλησιάζει και μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων είναι πιθανή θεωρείτε πως είμαστε κατάλληλα παροπλισμένοι ή θα πρέπει να συμπεριληφθούν νέες προσθήκες μέτρων;

Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσω πως το COVID-19, ή νόσος από τον SARS-CoV-2 ή πιο απλά νόσος από το νέο κορωνοιό, είναι μια νόσος που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 8 μήνες. Είναι πολύ “νέα” ασθένεια και δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά από τα χαρακτηριστικά της.

Πέτρος Γ. Κανελλόπουλος      Ειδικός παθολόγος-ανασολόγος και υπεύθυνος Επιτροπής Covid-19 στο θεραπευτήριο Metropolitan Hospital

Η διεθνής ιατρική κοινότητα προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Τα δεδομένα από τις μελέτες (που γίνονται συνεχώς) αλλάζουν σχεδόν καθημερινά την εικόνα που έχουμε και συνεπώς και την αντίδρασή μας. Επιπλέον η επιδημιολογική εικόνα (δηλαδή η εικόνα της πανδημίας) αλλάζει, υποχρεώνοντάς μας να προσαρμοστούμε. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι συχνά θα φαίνεται πως οι ιατροί αλλάζουν απόψεις, ενώ στην πραγματικότητα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Είναι σαν μια ομάδα να παίζει σε μια ξένη άγνωστη ομάδα και να πρέπει ο προπονητής να αλλάζει σύστημα συνεχώς βλέποντας την εξέλιξη του ματς. Τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν πάρει πολύ σωστά μέτρα και πολύ έγκαιρα. Η επιτροπή των ειδικών και το υπουργείο υγείας δίνουν συνεχώς οδηγίες. Οι οδηγίες αυτές, τα “μέτρα” που λαμβάνονται προσαρμόζονται και θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα των νέων δεδομένων: όσα περισσότερα κρούσματα τόσα περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα, όπως όσο χειρότερα παίζει μια ομάδα τόσο περισσότερες αλλαγές παικτών ή τακτικής θα κάνει ο προπονητής!

Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε ήδη στο “δεύτερο κύμα”. Η συμμόρφωση του καθενός μας, η “σοφία” των μελών της επιτροπής, η ωριμότητα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου υγείας θα καθορίσουν το μέλλον του κορωνοιού στην Ελλάδα.
Μπορεί ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19 να φανεί αρχικά αρνητικός και αργότερα να μετατραπεί σε θετικός; 

Ναι, μπορεί. Εξηγούμαι: Την ημέρα 1 (ημέρα του πρώτου, αρνητικού, τεστ) μπορεί να μην έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα, αλλά την ημέρα 7 (ημέρα του δεύτερου, θετικού τεστ) να έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα και να έχουμε μολυνθεί. Σημαντικά στοιχεία: ύποπτος για κρούσμα δεν είναι μόνο ο Γερμανός ή ο Σέρβος που ήρθε στην χώρα μας προχθές αλλά και ο γείτονας που ήταν σε απρόσεκτη δεξίωση γάμου, ο φίλος μας που αψήφησε τα μέτρα στο ΚΤΕΛ, ή ο γιος μας που γύρισε από την Πάρο ή την Ξάνθη. Ο ιός πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι παντού γύρω μας και να λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα προστασίας για μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Αντί να κάνουμε συνεχόμενα τεστς είναι σημαντικότερο να μπαίνουμε σε απομόνωση (καραντίνα) για 7 ημέρες όταν θεωρούμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα COVID-19 και μετά να κάνουμε PCR ρινο-φαρυγγικού ή στοματο-φαρυγγικού επιχρίσματος για τον νέο κορoνοιό.

Η ιδέα του φθινοπώρου είναι αγχωτική καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε υφίσταται έξαρση διαφόρων ιών γρίπης. Έχει ειπωθεί πως εκτός από τις ευπαθείς ομάδες που θα ήταν φρόνιμο να εμβολιαστούν κατά της γρίπης θα πρέπει να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι. Πιστεύετε πως όσοι το κάνουν θα πρέπει πρώτα να έχουν πραγματοποιήσει εξέταση για να δουν αν έχουν προσβληθεί από τον COVID-19; Και σε περίπτωση που υπάρξει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (το οποίο δεν προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι το 2021) υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό; 

Οι συστάσεις για εμβολιασμό για το φθινόπωρο δεν έχουν παγιωθεί ακόμα. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, δεν θέλω να ακολουθήσω καμία μέχρι την επίσημη σύσταση των ειδικών.

Το εμβόλιο κατά του νέου κορονοιού δεν έχει βγει ακόμα. Όταν βγει, οι μελέτες που θα το ακολουθούν θα ορίσουν και τις συστάσεις: αν θα πρέπει να κάνουμε 1 ή 2 δόσεις, σε τι χρονική απόσταση μεταξύ τους και σε τι χρονική απόσταση από άλλα εμβόλια.

Δεν νομίζω πως θα υπάρχει νόημα να προηγείται εξέταση για κορονοιό πριν το εμβόλιο έναντι της γρίπης, αλλά και αυτό θα προβλέπεται στις επίσημες συστάσεις. Υπομονή…

 

Τέλος αναφερθείτε στις επιπτώσεις που έφερε στην υγεία των ανθρώπων ο φόβος της επίσκεψης στα ιατρεία, εξαιτίας του κορονοϊού, όχι μόνο σε επίπεδο προληπτικών ελέγχων αλλά και σε όσους παρουσίαζαν ελαφρά συμπτώματα άλλων ασθενειών 

Πάρα πολύ εύστοχη ερώτηση. Με την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 μάθαμε να μην κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού παρά μόνο για σημαντικό λόγο. Η μια υπερβολή είναι να «ξεσκάμε» πηγαίνοντας σε ένα πάρτυ. Η άλλη υπερβολή είναι να σταματήσουμε τις ιατρικές επισκέψεις μας. Ως συνήθως η μέση οδός είναι η σωστή: επισκεπτόμαστε τον ιατρό μας για την τακτική παρακολούθηση ενός χρόνιου προβλήματος υγείας μας ή για ένα οξύ πρόβλημα υγείας. Η μη παρακολούθηση ενός χρόνιου προβλήματος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οξύ πρόβλημα και το οξύ πρόβλημα πιθανόν στο νοσοκομείο. Η ομάδα μας πρέπει να παίζει σωστά στο κέντρο για να μην κινδυνέψει η άμυνα και φάμε γκολ!

Με επιμονή στα μέτρα προστασίας, με πίστη στις οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς, με υπομονή μέχρι την κυκλοφορία του εμβολίου θα καταφέρουμε να κερδίσουμε. Ή ποδοσφαιρικά: με επιμονή στη σωστή αμυντική ανάσχεση, με πίστη στις οδηγίες του προπονητή με υπομονή μέχρι την κατάλληλη ευκαιρία θα βάλουμε γκολ και θα κερδίσουμε!Εύχομαι υγεία σε όλους και καλή συνέχεια των επιτυχιών!