Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή νευροψυχιατρική διαταραχή με επιμονή των συμπτωμάτων σε όλη την ενήλικη ζωή.
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire εντόπισε, για πρώτη φορά, μια ισχυρή σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης της παιδικής ηλικίας και των εμπειριών που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες, όπως η παράνοια, η ακρόαση φωνών και η κοινωνική απόσυρση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι έχουν βιώσει συναισθηματική κακοποίηση στην αρχή της ζωής τους έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμπειρίες παρόμοιες με τη σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή.
Έρευνα για τη σχιζοφρένεια
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «PLOS ONE», συνόψισε και ποσοτικοποίησε 25 μελέτες που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ παιδικού τραύματος και εμπειριών που μοιάζουν με τη συγκεκριμένη ψυχιατρική διαταραχή σε περισσότερους από 15.000 υγιείς ανθρώπους.
Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν συγκεκριμένοι τύποι κακοποίησης
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας για να δουν εάν συγκεκριμένοι τύποι κακοποίησης, όπως συναισθηματική, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, καθώς και η συναισθηματική και σωματική παραμέληση, αύξησαν την πιθανότητα εμπειριών σχιζοφρένειας στη μετέπειτα ζωή. Εντόπισαν μια πολύ ισχυρότερη σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης της παιδικής ηλικίας και των εμπειριών που μοιάζουν με αυτή στην ενήλικη ζωή σε σχέση με άλλους τύπους παιδικής κακοποίησης.
Ηβηφρένεια – Η σχιζοφρένεια στην εφηβεία
Η σχέση ανάμεσα στο παιδικό τραύμα και τη σχιζοφρένεια, μια σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας, είναι γνωστή. Ωστόσο, πολύ λιγότερη έρευνα έχει εξετάσει τον αντίκτυπο του παιδικού τραύματος στον επιπολασμό λιγότερο σοβαρών εμπειριών παρόμοιων με τη σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες.
Τη επηρεάζει περισσότερο τη ψυχιατρική διαταραχή;
Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματά τους, βρέθηκε μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και των ψυχωσικών εμπειριών σχετικών με σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή από ό,τι άλλα είδη παιδικής κακοποίησης.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως όσα ανακάλυψαν θα μπορούσαν να δείξουν ότι η σχιζοφρένεια είναι μια κατάσταση σε ένα φάσμα, όπως ο αυτισμός. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα της, όπως αντίστοιχα και του αυτισμού. Σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να έχουν επεισόδια που προσομοιάζουν τη σχιζοφρένεια, χωρίς όμως να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια.
Ο ελληνικής καταγωγής Δρ Διαμαντής Τουτουντζίδης, επικεφαλής αυτής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, εξηγεί ότι «η συναισθηματική κακοποίηση διαφέρει από τα άλλα είδη κακοποίησης. Είναι πιο συχνό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αντιμετωπίζεται νομικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η σωματική ή η σεξουαλική κακοποίηση. Ως ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τα συμπτώματα, θα πρέπει οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να λάβουν υπόψη τους αυτές τις εμπειρίες, όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των εκδηλώσεων στα άτομα που πάσχουν από αυτές».
Ο Keith Laws, Καθηγητής Νευροψυχολογίας και επιβλέπων της μελέτης πρόσθεσε ότι η έρευνα τους άνοιξε την πόρτα για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένοι τύποι παιδικής κακοποίησης συνδέονται με συγκεκριμένες εμπειρίες που μοιάζουν με τη διαταραχή πολύ αργότερα στη ζωή. Πλέον οι ειδικοί θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν γιατί ένα τέτοιο τραύμα συνδέεται με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια σε ορισμένους, ενώ άλλοι βιώνουν πιο ήπιες διαχειρίσιμες εμπειρίες.