Polyamory: Πως λειτουργούν οι συναινετικές μη μονογαμικές σχέσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τον έναν και μοναδικό που θα τους συμπληρώσει, την ’’αδερφή-ψυχή’’, ή αλλιώς αυτό που λέμε το ’’άλλο μισό’’ και πιστεύουν ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει μόνο έναν σύντροφο σε κάθε ερωτική σχέση. Όμως, αρκετοί είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ένα άτομο δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες τους σε μία σχέση και γι’ αυτό το λόγο προτιμούν να σχετιστούν με παραπάνω από έναν σύντροφο.

Τι ακριβώς είναι το Polyamory

H συναινετική μη μονογαμία, ή αλλιώς η πολυσυντροφικότητα, o αγγλικός όρος είναι Polyamory, είναι η πρακτική της ύπαρξης πολλαπλών οικείων σχέσεων, είτε σεξουαλικών είτε απλώς ρομαντικών, με την πλήρη γνώση και τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων ατόμων. Το polyamory γενικά δεν είναι αποκλειστικό για άνδρες ή για γυναίκες αλλά και για τα δύο φύλα.

Τουλάχιστον ένας στους πέντε Αμερικανούς είχε μια συναινετικά μη μονογαμική σχέση σε κάποιο σημείο της ζωής του, και περίπου ένας στους είκοσι βρίσκεται σε μία τέτοιου είδους σχέση αυτήν τη στιγμή.

Έρευνα έδειξε ότι οι σύντροφοι σε τέτοιες σχέσεις λαμβάνουν την ίδια ικανοποίηση όπως και ακριβώς τα παντρεμένα ζευγάρια και αντλούν σε ίδιο βαθμό ευτυχία από τους συντρόφους τους. Υπάρχουν όμως και σοβαρές προκλήσεις: Οι σχέσεις πολλών ατόμων απαιτούν ανοιχτή σκέψη, συγκατάθεση, εμπιστοσύνη, δεξιότητες επικοινωνίας, σαφή όρια και αμοιβαίο σεβασμό καθώς μπορεί να προκύψουν αισθήματα ζήλιας, ή το τρίτο άτομο να επέμβει στο θέμα της ανατροφής των παιδιών.

monogamia-pano

Η διαφορά με την πολυγαμία και το swinging

Το Polyamory διαφέρει από άλλες μορφές ανοιχτών σχέσεων, όπως το swinging – το οποίο περιλαμβάνει ζευγάρια που κάνουν περιστασιακό σεξ εκτός της σχέσης, χωρίς καμία συναισθηματική προσκόλληση. Συχνά, συγχέεται επίσης και με την πολυγαμία, στην οποία ναι μεν κάποιος συνδέεται με περισσότερα άτομα ταυτόχρονα αλλά υπάρχουν βασικές διαφοροποιήσεις, καθώς πρόκειται για έναν άντρα ο οποίος έχει πολλές συζύγους. Το polyamory, αν και συχνά περιλαμβάνει παντρεμένα ζευγάρια που θα ενσωματώσουν και άλλα άτομα, έχει ένα ευρύ φάσμα σχέσεων, τόσο ετεροφυλόφιλών όσο και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το στίγμα του polyamory

Συχνά τέτοιου είδους σχέσεις προκαλούν απορία, φόβο και περιέργεια στον περίγυρο αφού πολλοί το βλέπουν ως κάτι διεστραμμένο και μπορεί πολύ εύκολα μία ομαδική σχέση να αποκλειστεί, οπότε υπό τον φόβο του στίγματος, τα άτομα κρατούν μυστική τη σχέση και από το πολύ στενό περιβάλλον.

Τουλάχιστον ένα στα τέσσερα άτομα που έχουν αναπτύξει πολυμορφικές σχέσεις έχουν υποστεί διακρίσεις, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Loving More.

Πόσο συχνές είναι οι πολυμορφικές σχέσεις

Εκτιμάται ότι το 21% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε συναινετική μη μονογαμία σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ένας αριθμός που λένε οι ερευνητές ότι διατηρείται σταθερός σε κατηγορίες όπως η ηλικία, φυλή, κοινωνικοοικονομική ομάδα, εκπαιδευτικό επίπεδο και πολιτικής σχέσης. Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, εκτιμάται ότι περίπου 4 ή 5% του πληθυσμού συμμετέχει ενεργά σε μια τέτοια σχέση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυξάνεται. Άνδρες και ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες ή τους ετεροφυλόφιλους να αναφέρουν ότι είχαν πολυσυντροφικές σχέσεις. Μία μελέτη δείχνει ότι το ένα τρίτο των ομοφυλόφιλων ανδρών διατηρούσαν πολυσυντροφικότητα σχέσεις.

Γιατί οι άνθρωποι την επιλέγουν;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποια άτομα ζητούν την πολυσυντροφικότητα. Κάποιοι απρόθυμα συμφωνούν να εντάξουν έναν επιπλέον σύντροφο στη σχέση κυρίως γιατί το έχει ανάγκη ο πρώτος. Αλλά γενικά, οι σύντροφοι επιλέγουν σκόπιμα αυτή τη σχέση επειδή πιστεύουν πως υπάρχουν ευκαιρίες για σεξουαλική ανάπτυξη, θέλουν να μοιραστούν και να λάβουν μέρος σε διαφορετικές εμπειρίες.

polisintrofikotita

Τι είδους προσωπικότητα έχει κάποιος που θα επιλέξει την πολυμορφική σχέση

Σε έρευνα που διεξήχθη σε gay, lesbian και bisexual άτομα διαπιστώθηκε πως όσοι βρίσκονται σε πολυμορφικές σχέσεις ή εκφράζουν ενδιαφέρον για αυτές διακρίνονται από δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, και αυτό τους χαρακτηρίζει ως άτομα, αλλά έχουν σε χαμηλό επίπεδο το αίσθημα της συνείδησης.

Οι άνθρωποι με υψηλή συνείδηση ​​τείνουν να είναι οργανωμένοι, προσεκτικοί και με στόχους, ενώ εκείνοι που διατηρούν τη συνείδηση σε χαμηλό επίπεδο τείνουν να δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για την αποκλειστικότητα των σχέσεων.

Θα βλάψει το παιδί η ανάπτυξη σε πολυμορφική οικογένεια;

Όχι. Ένας βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς συζητούν την πολυσυντροφικότητά τους με τα παιδιά τους, και συνιστάται η δεκτικότητα και η ειλικρίνεια ανάλογα με την ηλικία, καθώς και η σαφής κατανόηση της θέσης κάθε ενήλικα που συμμετέχει στη σχέση, στη ζωή τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεδομένου του συνηθισμένου διαζυγίου και των μικτών οικογενειών στη σύγχρονη κοινωνία, τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ήδη άλλα παιδιά με πολλούς γονείς ή γονικούς συνδυασμούς, και έτσι η παρουσία επιπλέον ενηλίκων στις οικογένειές τους δεν είναι τόσο περίεργη όσο κάποτε θα ήταν.

Με πληροφορίες από psychologytoday.com