fbpx
Φωτοθεραπεία οφέλη και παρενέργειες- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φωτοθεραπεία οφέλη και παρενέργειες- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η φωτοθεραπεία είναι η έκθεση του εαυτού σας σε μια λάμπα που αναπαράγει το φυσικό φως του ήλιου,  με τα οφέλη της κατά της εποχικής κατάθλιψης να αναγνωρίζονται.

Φωτοθεραπεία – Προέλευση

Το 1903, ο Δανός γιατρός Ryberg Finsen έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής για την έρευνά του σχετικά με την επίδραση της φωτεινής ακτινοβολίας σε ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης.

Ωστόσο, μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης και του εμβολιασμού , η θεραπεία με φως έπεσε στη λήθη.

Μόλις το 1984 οι Αμερικανοί γιατροί το χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης.

Μετά από πολυάριθμα πειράματα, τα οφέλη της φωτοθεραπείας αναγνωρίστηκαν επίσημα πέρα ​​από την Αμερική το 2005.

Τι είναι η φωτοθεραπεία;

Η φωτοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που συνίσταται στην έκθεση σε μια λάμπα που αναπαράγει το φυσικό φως του ήλιου.

Η ένταση της λάμπας πρέπει να είναι μεταξύ 2.500 και 10.000 lux (μονάδα φωτισμού) για να είναι αποτελεσματική.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο αμφιβληστροειδής μέσω νευροδιαβιβαστών θα αναστείλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται το βράδυ πριν τον ύπνο

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, οι μέρες μικραίνουν και η φωτεινότητα πέφτει.

Το σώμα μας θα εκκρίνει τότε περισσότερη μελατονίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της ζωτικότητας και μερικές φορές σε εποχιακή κατάθλιψη στα πιο ευαίσθητα άτομα.

Με την έκθεση σε τεχνητό φως και αναδημιουργώντας τις συνθήκες φωτός του ήλιου, η φωτοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την έκκριση μελατονίνης.

Έτσι το άτομο θα ανακτούσε περισσότερη ενέργεια.

Ποια είναι τα οφέλη της φωτοθεραπείας;

Η θεραπεία με φως, σε συνδυασμό με τη χρήση προσομοιωτή, έχει δείξει την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης .

Ο ασθενής εκτίθεται για μισή ώρα την ημέρα, μετά το ξύπνημα, σε μια λάμπα 10.000 lux, που αναπαράγει το φυσικό φως του ήλιου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είχε επίσης δείξει ενδιαφέρον για τις διαταραχές ύπνου και το jet lag ήνυχτερινή εργασία .

Οι κύκλοι αφύπνισης/ύπνου θα επανασυγχρονίζονταν όντως χάρη σε αυτήν την έκθεση στις ώρες της ημέρας, και πιο συγκεκριμένα το πρωί όταν ξυπνάτε.

Η φωτοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική κατά της «κλασικής» κατάθλιψης

Είναι αποδεδειγμένο ότι ηθεραπεία με φως έχει αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με τα αντικαταθλιπτικά στη διαχείριση ενός μέτριου έως σοβαρού καταθλιπτικού επεισοδίου .

Μια καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό JAMA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ασθενών σε αυτούς τους ειδικούς λαμπτήρες θα αποκαταστήσει τον κιρκάδιο ρυθμό που έχει διαταραχθεί και θα αποκαταστήσει την καλή διάθεση.

Ερευνητές στο Sunnybrook Health Sciences Center στο Τορόντο του Καναδά, δοκίμασαν τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής σε μια ομάδα 122 ατόμων με νευρικές καταστροφές.

Μερικοί έλαβαν θεραπεία με

  • φωτοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά,
  • άλλοι με φωτοθεραπεία και εικονικό φάρμακο,
  • άλλοι πάλι με συμβατικό φως και φαρμακευτική αγωγή
  • και μια τελική ομάδα ελέγχου με συμβατικό φως και εικονικό φάρμακο.

Η πρώτη επιλογή είναι αυτή που έδωσε καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας με αντικαταθλιπτικά και 30 λεπτά φως την ημέρα, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Anthony Levitt έμεινε έκπληκτος όταν είδε μια αξιοσημείωτη μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Η θεραπεία με φως είναι μια φθηνή θεραπευτική επιλογή με μικρές παρενέργειες και μπορεί να ωφελήσει πολλούς ασθενείς με κατάθλιψη», καταλήγει.

«Πέρα από τις επιδράσεις στο βιολογικό ρολόι που γνωρίζουμε και μελετάμε για περισσότερα από σαράντα χρόνια, καταφέραμε να εντοπίσουμε άμεσες οδούς μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και των κέντρων ρύθμισης συναισθημάτων στον εγκέφαλο , με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο σεροτονινεργικό σύστημα σε συγκεκριμένο εγκέφαλο. Περιοχές που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην κατάθλιψη», εξηγεί ο Δρ Pierre A. Geoffroy, ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας, πανεπιστημιακός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, προτιμήστε την καθημερινή έκθεση σε ισχύ 10.000 lux, ιδανικά για μισή ώρα κάθε πρωί και την ίδια ώρα, μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων

Φωτοθεραπεία, μια καλή εναλλακτική για να ανακτήσετε τον ποιοτικό ύπνο

Κοιμόμαστε καλύτερα όταν εκτιθέμεθα σε λάμπες φωτοθεραπείας;

Πολλοί το πιστεύουν και αυτές οι συσκευές αντιπροσωπεύουν ακόμη και ένα από τα κύρια ερωτήματα υγείας/ευεξίας σε ιστότοπους διαδικτυακών πωλήσεων.

Ένα κομμάτι αρκετά σοβαρό για να ενδιαφέρει το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Ύπνο, στο Στρασβούργο.

Σε δωμάτια φωτισμένα με μπλε, πράσινες ή κόκκινες λάμπες, οι ερευνητές μελετούν την επίδραση του φωτός σε ασθενείς που υποφέρουν από αϋπνία.

Το φως δρα στον εγκέφαλό μας. Ανάλογα με το χρώμα του, την έντασή του και τη διάρκεια στην οποία εκτίθεται κανείς σε αυτό, ωθεί το σώμα να παράγει ορμόνες που προάγουν τον ύπνο ή την εγρήγορση.

Για όσους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με φως έχει αποδειχθεί όταν τα προβλήματα έναρξης ύπνου συνοδεύονται από μια αλλαγή φάσης. Με λίγα λόγια όταν κοιμόμαστε αργά, ξυπνάμε αργά.

Οι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να εκτίθεστε στο φως της ημέρας το πρωί.

Ενισχύοντας τα σήματα διέγερσης που στέλνονται στον εγκέφαλο, αυτό καθιστά δυνατή την επαναβαθμονόμηση του βιολογικού του ρυθμού και την προώθηση της παραγωγής ορμονών ύπνου στο τέλος της ημέρας.

Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι να περπατούν έξω για μισή ώρα κάθε πρωί, ούτε μπορούμε να βασιζόμαστε σε λάμπες γραφείου, οι οποίες εκπέμπουν πολύ λίγο φως για να είναι αποτελεσματικές (κάτω από 1 000 lux), η λάμπα φωτοθεραπείας, η οποία αναπαράγει το φως της ημέρας, είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Η συσκευή πρέπει να παρέχει φως με ένταση τουλάχιστον 10.000 lux.

Για άτομα που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν , προτιμάται η έκθεση σε λευκό φως το πρωί. Ανάβει για 30 λεπτά αμέσως μετά το ξύπνημα, σε κάθε περίπτωση πριν τις 10 το πρωί.

  • Πρέπει να στέκεστε σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου, και σε στάση τριών τετάρτων, για να μην έχεις το φως σου κατευθείαν στα μάτια σας.

Από την άλλη πλευρά, το βράδυ, τα άτομα που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν συνιστάται να εκτίθενται στο κόκκινο φως .

Πρόσφατα βρέθηκαν στην αγορά διαχυτές κόκκινου φωτός, οι οποίοι φημίζονται ότι προκαλούν χαλάρωση και υπνηλία.

Απλώς τοποθετήστε τα στο κομοδίνο σας, ξεκινήστε το πρόγραμμα και δεν χρειάζεται να τα αγγίζετε πια.

Είναι εξοπλισμένα με χρονοδιακόπτη που τους επιτρέπει να ανάβουν για περίπου δέκα λεπτά πριν σβήσουν σταδιακά.

Αν και υπήρχε η άποψη ότι το κόκκινο φως διεγείρει, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης .

Για όσους πάνε για ύπνο και ξυπνούν πολύ νωρίς

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να μετατοπιζόμαστε: πηγαίνουμε για ύπνο πολύ νωρίς επειδή είμαστε κουρασμένοι, άρα ξυπνάμε πολύ νωρίς και ο κύκλος επαναλαμβάνεται!

Συνιστάται λοιπόν στους ηλικιωμένους να εκτίθενται στο λευκό φως για μισή ώρα στο τέλος του απογεύματος, γύρω στις 4 μ.μ., για να απωθήσουν την παραγωγή μελατονίνης και να καθυστερήσουν τον ύπνο.

Προσέξτε να μην εκτεθείτε αργότερα από τις 5 μ.μ. ή περισσότερο από μισή ώρα, εάν δεν θέλετε να διαταράξετε τον ύπνο σας.

Εγκαύματα – Η θεραπεία με φως θα μπορούσε να επιταχύνει την επούλωση

Mια επιστημονική μελέτη υπογραμμίζει ένα νέο πιθανό όφελος της φωτοθεραπείας και δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2021 στο περιοδικό Scientific Reports.

Με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, προτείνει ότι αυτή η θεραπεία θα επιτάχυνε την επούλωση των εγκαυμάτων.

Η μελέτη εξέτασε τη θεραπεία φωτοβιοτροποποίησης , μια μορφή θεραπείας φωτός χαμηλής δόσης ικανή να ανακουφίσει τον πόνο και να προωθήσει την αναγέννηση των ιστών.

Η μελέτη μέτρησε την επίδραση της φωτοβιοτροποποίησης στο κλείσιμο εγκαυμάτων τρίτου βαθμού, σε διάστημα εννέα ημερών, σε ποντίκια.

Η θεραπεία προκάλεσε την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης, του ενδογενούς TGF-beta 1, η οποία διέγειρε πολλούς τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στη διαδικασία επούλωσης , συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών, των κύριων κυττάρων του συνδετικού ιστού και των μακροφάγων, κυττάρων του ανοσοποιητικού που μειώνουν τη φλεγμονή, καθαρίζουν τα κυτταρικά υπολείμματα και καταπολεμούν μόλυνση.

Για τους συγγραφείς, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα θεραπεία κατά των εγκαυμάτων, τα οποία επηρεάζουν περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα φωτοθεραπείας στο πρόσωπό σας;

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΦΕΛΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αρχικά, η φωτοθεραπεία ασκούνταν μόνο σε ιατρικά κέντρα, κέντρα ευεξίας και νοσοκομεία.

Για πρακτικούς λόγους, είναι πλέον δυνατό να αναδημιουργηθούν οι συνθήκες μιας συνεδρίας φωτοθεραπείας στο σπίτι.

Οι λαμπτήρες και τα πάνελ φωτοθεραπείας είναι οι παραδοσιακές συσκευές φωτοθεραπείας.

Συχνά έρχονται με τη μορφή ενός φωτιστικού πίνακα ή μιας λάμπας.

Το άτομο κατά προτίμηση εκτίθεται στην αρχή του πρωινού, για 20 έως 30 λεπτά, στραμμένο στο φως αυτής της λάμπας, ενώ ασχολείται με επαγγέλματα όπως το διάβασμα, η ακρόαση μουσικής ή η εργασία σε υπολογιστή.

Ο προσομοιωτής πρωινού φωτός δεν είναι συσκευή φωτοθεραπείας.

Ωστόσο, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης με τον ίδιο τρόπο όπως οι λαμπτήρες φωτοθεραπείας.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον επαναπρογραμματισμό του βιολογικού ρολογιού σε κύκλους αφύπνισης/ύπνου. Έρχεται σε μορφή ξυπνητηριού που διαχέει ένα φως προοδευτικής έντασης για να ξυπνήσει το άτομο από τον ύπνο του, απαλά και χωρίς άγχος.

Ποιος μπορεί να κάνει φωτοθεραπεία- Αντενδείξεις και παρενέργειες

Όταν εκτελείται από επαγγελματίες, η φωτοθεραπεία είναι ασφαλής .

Οι συσκευές φωτοθεραπείας έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τις δυνητικά επιβλαβείς υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες. Επομένως, η έκθεση στο φως μιας λάμπας δεν προκαλεί μεγάλη ενόχληση.

Ωστόσο, αυτή η τεχνική εξακολουθεί να αντενδείκνυται:

  • σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία φωτοευαισθητοποίησης ή αυξάνεται η ευαισθησία των ματιών στο φως.
  • σε περίπτωση οφθαλμικών προβλημάτων ( καταρράκτης , εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα , μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα) ή ασθένειες που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή ( διαβήτης , έρπης κ.λπ.).
  • στην περίπτωση ορισμένων ψυχικών ασθενειών ( παράνοια , σχιζοφρένεια κ.λπ.).

Πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες φωτοθεραπείας, συνιστάται ανεπιφύλακτα η συμβουλή από έναν γενικό ιατρό, έναν οφθαλμίατρο ή έναν ψυχίατρο (ως μέρος της διαχείρισης της κατάθλιψης).

Εάν αισθανθείτε πονοκεφάλους, κόπωση των ματιών ή ναυτία από τις πρώτες ημέρες της θεραπείας , ενημερώστε τον επαγγελματία που σας φροντίζει.

Αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως προσωρινές και εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες πρακτικής.

Συχνά αρκεί να συντομεύσετε τη διάρκεια της θεραπείας και στη συνέχεια να την αυξήσετε σταδιακά.

Πώς είναι μια συνεδρία φωτοθεραπείας;

Το άτομο κάθεται άνετα μπροστά από μια λάμπα φωτοθεραπείας που έχει ρυθμιστεί σε τουλάχιστον 2.500 lux.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας φωτοθεραπείας, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας.

Είναι δυνατό να διαβάσετε ή να συνεχίσετε να εργάζεστε χωρίς πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν κάνετε μεγάλα ταξίδια.

Είναι προτιμότερο να συνοδεύονται οι συνεδρίες φωτοθεραπείας με αλλαγή τρόπου ζωής.

Αυτή είναι μια ευκαιρία να επιστρέψετε σε μια αθλητική δραστηριότητα και να αυξήσετε τις υπαίθριες εξόδους σας.

Σε πόσα lux πρέπει να ρυθμίσετε τη συσκευή φωτοθεραπείας σας;

Η συνιστώμενη χρήση είναι γενικά μια ένταση 10.000 lux στα 30 cm από το πρόσωπο , που ισοδυναμεί με τον καλοκαιρινό ήλιο.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση του φωτός από τον αμφιβληστροειδή, είναι επιτακτική ανάγκη να κρατάτε τα μάτια ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας και να τοποθετείτε τη λάμπα λίγο πάνω από τη γραμμή των ματιών.

Θεραπεία φωτός: ποια λάμπα να επιλέξετε;

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία φωτοθεραπείας, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό . Μπορούν επίσης να σας συμβουλεύσουν για τον κατάλληλο τύπο λαμπτήρα.

Θεωρούμενη ως ιατρική συσκευή, η λάμπα φωτοθεραπείας πρέπει να φέρει τη σήμανση CE ιατρικής συσκευής (93/42/CEE).

Όσο για τα κέντρα ευεξίας που παρέχουν συνεδρίες φωτοθεραπείας, να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση ή ετικέτα.

Επομένως, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι προσφερόμενοι λαμπτήρες πληρούν τα επίσημα πρότυπα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.