Παρά την μέχρι πρότινος αντίληψη, ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι με την οικογένεια τους, παρά με τους φίλους τους, ο καθηγητής ψυχολογίας του SMU Nathan Hudson υποστηρίζει το αντίθετο, φέρνοντας σε αντιδιαστολή την έρευνα του με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον. Έχει τάσεις εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του και των εμπειριών του, στο περιβάλλον του και στους σημαντικούς άλλους που τον περιτριγυρίζουν.
H έρευνα του Hudson αναφέρει ότι οι άνθρωποι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και ψυχικής ισορροπίας όταν περιτριγυρίζονται από τους φίλους τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους συντρόφους και τα παιδιά τους. Αυτό ίσως έχει να κάνει με την τάση των ανθρώπων να μην εξωτερικεύουν συχνά τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής τους στους φίλους τους.
Πιο πολλές οι ευχάριστες στιγμές με φίλους
Πιο αναλυτικά, οι δραστηριότητες των ανθρώπων σύμφωνα με την έρευνα του Hudson, περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση, χαλάρωση και φαγητό. Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες τόσο με τον οικογενειακό, όσο και με τον φιλικό τους κύκλο. Η διαφορά όμως προκύπτει στο ότι περνούν πολλές περισσότερες ευχάριστες στιγμές όταν συναναστρέφονται με φιλικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, το 65 τοις εκατό των ευχάριστων συναναστροφών και δραστηριοτήτων ήταν με φίλους και μόνο το 28 τοις εκατό αυτών με την οικογένεια.
Ο κοινωνικός χαρακτήρας της φιλίας
Την βαρύτητα της φιλίας για τον άνθρωπο την παρατηρούμε σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις χρονικές περιόδους. Από την αρχαιότητα οι φιλόσοφοι παρουσίαζαν τον άνθρωπο ως ένα αγελαίο ον το οποίο μόνο εντός ενός κοινωνικού συνόλου μπορεί να ανταπεξέλθει. Επιπλέον και άλλες έρευνες έχουν τονίσει την σημασία της φιλίας στην κοινωνική ζωή.
Για παράδειγμα στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι είναι από τους μακροβιότερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται σε ένα δίκτυο πέντε ατόμων. Σε αυτό παρέχεται κοινωνική, συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη από την ημέρα της γέννησης έως τον θάνατό. Η επιλογή του δικτύου αυτού γίνεται από τους γονείς του κάθε παιδιού.
Συμπερασματικά για μια ισορροπημένη κοινωνική ζωή και ένα υγιές κοινωνικό γίγνεσθαι η φιλία και η οικογένεια έχουν έναν αλληλεξαρτώμενο ρόλο. Αναμφισβήτητα όμως οι φίλοι από μόνοι τους αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου.