Τα emojis αποτελούν αγαπημένη ρουτίνα όλων των ανθρώπων που καθημερινά βυθίζονται στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικών Δικτύων (ΜΚΔ).
Τα emojis είναι ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων σε μια διαδικτυακή επικοινωνία, τα οποία πολλές φορές μπορούν να γίνουν αινιγματικά. Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε στείλει ένα emoji που γελάει χωρίς πραγματικά να έχουμε ξεκαρδιστεί. Αποκρύπτοντας όμως τα πραγματικά μας συναισθήματα με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας και με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το άτομο.
Η έρευνα για τα emojis και τα συναισθήματα των χρηστών
Καθώς όλο και περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις γίνονται στο Διαδίκτυο, οι επιστήμονες διερευνούν πώς χρησιμοποιούνται για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά περιβάλλοντα
Το συναισθηματικό αποτύπωμα αποκαλύπτεται σε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Psychology» και διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι φατσούλες για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά πλαίσια.
Social media – Γιατί επηρεάζουν νωρίτερα την ψυχική υγεία των κοριτσιών;
Ιάπωνες επιστήμονες ζήτησαν από 1.289 άτομα που χρησιμοποιούν emojis να απαντήσουν σε μηνύματα διαδικτυακής συνομιλίας και να αναφέρουν τα συναισθήματά τους και τη χρήση αυτών. Ύστερα από την ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ πιο στενών φίλων, ότι η χρήση θετικών εικονιδίων για την έκφραση θετικών συναισθημάτων συσχετίστηκε με την προσωπική ευημερία και ότι τα θετικά emojis θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων.
Προηγούμενη έρευνα είχε αποδείξει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν emojis ως λειτουργικά ισοδύναμα των εκφράσεων του προσώπου, αλλά όχι τις σχέσεις μεταξύ των συναισθημάτων που εκφράζονται και που βιώνουν. Τότε είναι που οι κανόνες εμφάνισης μπορεί να αποδειχθούν προβληματικοί: εάν η ασυμφωνία μεταξύ των συναισθημάτων που βιώνεις και των συναισθημάτων που μπορείς να εκφράσεις είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να αναπτυχθεί συναισθηματική εξάντληση, αν και μέλη διαφορετικών πολιτισμών το βιώνουν διαφορετικά.
Οι κανόνες εμφάνισης επηρεάζουν περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία συνήθως θεωρείται λιγότερο κατάλληλο να εκφραστούν. Είναι επίσης συχνά πιο αποδεκτό να εκφράζεις συναισθήματα σε κάποιον που είναι πιο κοντά σου και μπορεί να είναι πιο αποδεκτό για ένα συγκεκριμένο φύλο να εκφράζει συγκεκριμένα συναισθήματα. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί πιο αποδεκτή η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων σε πιο ατομικιστικές κοινωνίες.
Όπως σημειώνει και ο δρ. Moyu Liu του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ερευνητής της μελέτης, «όσο η διαδικτυακή διάδραση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εξωραΐζουν τις εκφράσεις τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να χάσουμε την επαφή με τα αυθεντικά μας συναισθήματα».