fbpx
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό στην παιδική ηλικία προάγει τη μακροπρόθεσμη ευεξία

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό στην παιδική ηλικία προάγει τη μακροπρόθεσμη ευεξία

Μια αυστραλιανή μελέτη αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική ευεξία στην εφηβεία.

Η άσκηση κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία!

Αν και αυτή η θετική επίδραση είναι ευρέως γνωστή, έχει μελετηθεί ελάχιστα σε παιδιά.

Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 4.200 παιδιά άνω των 8 ετών.

Η εργασία τους, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Journal of aadolescent health, δείχνει ότι η άσκηση ενός αθλήματος έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία για αρκετά χρόνια.

Παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στο άγχος και στις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

« Η τακτική άσκηση ενός αθλήματος από την παιδική ηλικία σχετίζεται με καλύτερη ψυχική ευεξία στους εφήβους », εξηγεί ο Δρ. Asad Khan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με τον αθλητισμό και το φύλο

Πολλά αθλήματα έχουν μελετηθεί: ποδόσφαιρο, κρίκετ, καράτε, τένις, ακόμη και γυμναστική.

Μεταξύ αυτών, ορισμένα έχουν δείξει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην ποιότητα ζωής, « τα ομαδικά αθλήματα είναι πιο ωφέλιμα από τα ατομικά», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, «αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις κοινωνικές πτυχές που εμπλέκονται, όπως το να είσαι δίπλα σε υποστηρικτικούς συνομηλίκους, τις ευκαιρίες να δημιουργήσεις φιλίες και να εργάζεσαι για έναν στόχο συνεργασίας».

Τα παιδιά που εσωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους και είχαν δυσκολία στην κοινωνικοποίηση ωφελήθηκαν περισσότερο από τα ομαδικά αθλήματα.

Αυτές οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες στα αγόρια .

“Διαπιστώσαμε ότι τα αγόρια που συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα αντιμετώπισαν λιγότερες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, ενώ τα οφέλη από τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ήταν χαμηλότερα για τα κορίτσια”, είπε ο Δρ Khan.

Τα κορίτσια είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα .

«Στην ηλικία των έξι και επτά ετών, περίπου το 59 τοις εκατό των αγοριών συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα, σε σύγκριση με το 26 τοις εκατό των κοριτσιών», διευκρινίζουν.

Πιθανά οφείλεται στην « έλλειψη αυτοπεποίθησης και στις αθλητικές τους ικανότητες, ή στο κοινό στερεότυπο ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι μια ανδροκρατούμενη δραστηριότητα».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας

Ένας στους επτά νέους μεταξύ 10 και 19 ετών πάσχει από πρόβλημα ψυχικής υγείας παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Health France, «13,0% των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών που πηγαίνουν σχολείο έχουν τουλάχιστον ένα πιθανό πρόβλημα ψυχικής υγείας».

Ο αθλητισμός, χάρη στις θετικές του επιδράσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία, κατέχει σημαντική θέση στην πρόληψη ασθενειών.

Αν λοιπόν το παιδί σας δεν είναι εγγεγραμμένο για κάποια αθλητική δραστηριότητα, η επιστροφή στο σχολείο είναι η τέλεια ευκαιρία!

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.