fbpx
Άγχος και διαστολική πίεση – Πότε είναι επικίνδυνη;

Άγχος και διαστολική πίεση – Πότε είναι επικίνδυνη;

Άγχος και διαστολική πίεση; Σύμφωνα με σωρεία ερευνών η ψυχική υγεία συνδέεται με την αρτηριακή πίεση. 

Τα υψηλά επίπεδα στρες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Circulation», το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Oι καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα του στρες προκαλούν παροδικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αρτηριακή υπέρταση.

Πρόσφατη μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό «Hypertension» με δείγμα 123.000 άτομα έδειξε ότι το στρες σχετιζόταν στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς υπήρχε αύξηση 1% των επιπέδων αρτηριακής πίεσης για κάθε άνοδο κατά 1 μονάδα του επιπέδου στρες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην επαγγελματική κλίμακα, τόσο η αρτηριακή πίεση παρέμενε χαμηλά αναλογικά με τα αυξημένα επίπεδα στρες. Αντιθέτως, όσο χαμηλότερη ήταν η θέση στην επαγγελματική κλίμακα τόσο πιο αυξημένα ήταν τα επίπεδα του στρες και της αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι ένα σύμπτωμα μιας κατάστασης, είτε είναι άγχος ή κάποιo νόσημα του καρδιαγγειακού και όχι η αιτία του καρδιακού προβλήματος

Άγχος και διαστολική πίεση

Η διαστολική αρτηριακή πίεση, η λεγόμενη «μικρή» είναι κι αυτή σημαντική!

Άγχος και διαστολική πίεσηΗ ζωή σήμερα είναι απαιτητική και αγχώδης. Και αυτό, προκαλεί αγχώδη σύσπαση στα αγγεία μας. Τα ταλαιπωρεί και τα φθείρει. Αυτή η αγχώδης σύσπαση των αγγείων, ειδικά σε νέους ανθρώπους, αυξάνει τη μικρή – διαστολική μας πίεση. Συνεπώς, η μικρή πίεση είναι του άγχους. Και ανεβαίνει συνήθως σε νέους ανθρώπους που τα αγγεία τους είναι ακόμα ελαστικά και αντιδρούν εύκολα στο ψυχικό στρες.

Σύμφωνα με πληθώρα δεδομένων οι χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται στενά και με τις επιπλοκές της υπέρτασης.

Έχει παρατηρηθεί ότι στα άτομα που ζουν καθημερινά μέσα στο άγχος δεν αυξάνεται μονάχα η αρτηριακή πίεση, αλλά έχουν και την τάση να ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως καταναλώνουν συνήθως junk food, αλάτι, αλκοόλ και πολλούς καφέδες με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης

Άγχος και διαστολική πίεση – Πότε είναι επικίνδυνη η χαμηλή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει την συστολική πίεση, η οποία δείχνει την πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά συστέλλεται και την διαστολική πίεση, η οποία είναι η πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα στους χτύπους. Τα επίπεδα της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης είναι 120 mmHg/80 mmHg αντίστοιχα (συστολική/διαστολική) ή χαμηλότερα.

Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος επιδρά σημαντικά στην αρτηριακή πίεση. Αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το άγχος μπορεί όχι μόνο να αυξήσει αλλά και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Ο αγχώδης τρόπος ζωής επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και συντελεί στην διαρκή άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Το άγχος σε συνδυασμό όμως και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, καθιστούν ένα υπερτασικό επεισόδιο ακόμη πιο πιθανό.

Αν σας συμβαίνει συχνά να νιώθετε πως ανεβαίνει η πίεση λόγω του αγχωτικού τρόπου που ζείτε, καλό είναι να μετράτε την πίεση εκείνη την στιγμή αλλά και μετά σε κατάσταση ηρεμίας. Η μέτρηση της πίεσης σε ηρεμία πρέπει να γίνεται αφού έχετε αναπαυθεί σε καθιστή θέση για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν την μετρήσετε, χωρίς να έχετε καπνίσει επί τουλάχιστον μισή ώρα, σε περιβάλλον με κανονική θερμοκρασία. Την πρώτη φορά η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία. Φυσιολογικά, η διαφορά της πίεσης στα δύο χέρια πρέπει να είναι έως το πολύ 20 mmΗg (ή 2 μονάδες).

Αν όμως παρατηρήσετε πως είναι μεγαλύτερη, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς στο χέρι όπου μετρήθηκε η χαμηλή πίεση μπορεί να υπάρχει στένωση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

Άγχος και διαστολική πίεση – Γιατί ανεβαίνει η πίεση το βράδυ;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια πτώση στην αρτηριακή πίεση στη φάση του βαθύ ύπνου, υπάρχουν άνθρωποι που ανεβάζουν πίεση.

6/10 υπερτασικούς παρουσιάζουν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μείωση της πίεσης που φτάνει σ’ ένα ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με τις τιμές της ημέρας

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η σημασία που αποδίδεται από τους επιστήμονες στη νυχτερινή αρτηριακή πίεση. Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μαζί με την αθηροσκλήρωση, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης.

Άγχος και διαστολική πίεση

Άγχος και διαστολική πίεση  – Πώς πέφτει η πίεση αμέσως;

Εάν επιθυμείτε να δείτε πιο χαμηλά τη διαστολική σας πίεση, φροντίστε να αποκτήσετε μια υγιεινή ζωή με σωστή διατροφή και καλή άσκηση.

Δοκιμάστε γιόγκα και διαλογισμό. Η γιόγκα και ο διαλογισμός ενισχύουν το σώμα και βοηθούν στη σωματική χαλάρωση. Αυτές οι τεχνικές μπορούν επίσης να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή περισσότερο. Μια μικρή μελέτη υποδηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγή.

Επίσης, ο ύπνος έχει σημαντικές ομοιοστατικές λειτουργίες και οι κιρκαδικοί ρυθμοί οργανώνουν τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Yoga - πιεση

Κατάθλιψη και χαμηλή πίεση

Άτομα με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη συχνά δεν ακολουθούν την προτεινόμενη αντιυπερτασική αγωγή και σαν να μην φτάνει αυτό έρευνες έχουν δείξει ότι εμφανίζουν διαταραχή των νευρο-ορμονικών μηχανισμών ρύθμισης της πίεσης.

Άγχος και διαστολική πίεση – Κρίση πανικού και αυξημένη πίεση

Η χαμηλή και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να αλλάξουν το ρυθμό της καρδιάς, να προκαλέσουν ζαλάδα και πολλά περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν άγχος ή κρίσεις πανικού, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν το άγχος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν και άγχος.

Ο ρυθμός της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση προσαρμόζονται στο άγχος. Είναι αξιοσημείωτο το πως το σώμα προσαρμόζεται σε χρόνιες καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν άγχος για αρκετές ώρες και παρατηρούν ότι η αρτηριακή τους πίεσης προσαρμόζεται σε αυτό. Οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση είναι σύντομες και εμφανίζονται συνήθως στα αρχικά στάδια του άγχους ή στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, η οποία οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα της καρδιάς. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας και επηρεάζεται από την σωματική κούραση, τη διατροφή, την ενυδάτωση κ.ά. Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή ακόμη και αν δεν έχετε άγχος. Η εξασφάλιση μίας καλής ποιότητας ύπνου με τη μη κατανάλωση ηρεμιστικών και αλκοόλ, τη μη λήψη τροφής λίγο πριν την κατάκλιση και την αποφυγή δραστηριοτήτων και σκέψεων που δημιουργούν ένταση και άγχος.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.