Από την έναρξη της πανδημίας, εκατοντάδες είναι οι μελέτες που ασχολούνται με τη διαφορετική ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στη μόλυνση από το SARS-COV-2, τη νόσηση και τη διαφορετική βαρύτητά της ανά ασθενή, προσπαθώντας να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ή και πρόληψη της Covid-19.

Μεταξύ των μελετών συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια κατά της γρίπης ή κατά του πνευμονιόκοκκου. Οι επιστήμονες ερευνούν αν ο εμβολιασμός θα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι βαριάς νόσησης από το κορονοϊό.

Οι μελέτες των πρώτων μηνών βασίζονταν σε δεδομένα μικρής κλίμακας.

Έχοντας περάσει, όμως, αρκετό διάστημα από τότε και καθώς η γνώση των ειδικών πάνω στον ιό και τη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό μεγαλώνει και εμπλουτίζεται, τα συμπεράσματα των ερευνών γίνονται ολοένα και πιο τεκμηριωμένα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, συνιστά τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου καθώς αν κάποιος νοσήσει και από τον κορονοϊό το μικρόβιο δεν θα «συναντήσει» ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε, επίσης, ποιοι αναπτύσσουν συχνότερα πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και συνήθως, βαρύτερης μορφής για αυτό και χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας και πρέπει να εμβολιάζονται:

  • Ηλικίας άνω των 65 ετών.
  • Με χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες,
    νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα).
  • Ανοσοκατασταλμένα.
  • Έπειτα από σπληνεκτομή.
  • Με δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.
  • Σε κλειστές κοινότητες (γηροκομεία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων).
  • Παιδιά άνω των 2 ετών με χρόνια νοσήματα ή ανοσοανεπάρκεια.
  • Παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να γίνει συγχρόνως με εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται σε λίγες εβδομάδες. Τέλος, για την περίπτωση που υπάρχουν μαθητές στην οικογένεια, εάν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης όλα τα μέλη, η απάντηση του είναι αρνητική. «Μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης».

Πηγή: Dailypharmanews.gr