Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενα το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.

Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Να σημειωθεί πως η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε προηγούμενες δηλώσεις της είχε τονίσει ότι «μας απασχολεί η μετάλλαξη. Μια μετάλλαξη που, όπως φαίνεται, δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία. Ωστόσο, η Ελλάδα έλαβε έγκαιρα μέτρα και γι’ αυτό βρίσκεται σε καλύτερη θέση». Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η έρευνα για τις μεταλλάξεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου η νέα μετάλλαξη φαίνεται να αποτελεί το 20% των κρουσμάτων.

Η σημασία των μεταλλάξεων για το εμβόλιο

Το μεγάλο ερώτημα για τους επιστήμονες αφορά το κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό, με τους περισσότερους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί.

Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Η BioNTech έχει επίσης δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εμβόλιό της για να «πιάνει» τις μεταλλάξεις σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων.

Πληροφορίες από: AΠΕ ΜΠΕ