Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κορονοϊός «έσπασε» και το φράγμα των 20.000 στην Ελλάδα. Πόσο κοντά είμαστε στο «φορώ μάσκα παντού;»

Η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και συνέστησε τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, -συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα. Ειδικότερα, από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%).  Μόνο στην Αττική υπάρχουν σήμερα 126 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, με τις 84 να είναι κατειλημμένες, δηλαδή 42 να μένουν κενές (ποσοστό 33%).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η κυκλοφορία του ιού αποτυπώνεται και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, που καταγράφονται με τον ίδιο σταθερά ανοδικό ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερησίως σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες.

Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε χθες τους 718, με τους 205 να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες Μονάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται καθημερινά περισσότερες από μία στις 2 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εχθές έγιναν στον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικόν» περίπου 40 εισαγωγές ασθενών.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 419, με 10 θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

meth

Γηροκομεία ως εστίες υπερμετάδοσης 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο σε τρεις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν καταγραφεί συνολικά 142 κρούσματα και έχουν καταλήξει 37 ηλικιωμένοι. Το γηροκομείο που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είναι αυτό της Αγίας Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, όπου νόσησαν 75 φιλοξενούμενοι με μέση ηλικία τα 85 χρόνια και εξ αυτών πέθαναν οι 27 (ποσοστό 36%).

Μάλιστα, μετά τα πολλαπλά κρούσματα που έχουν ανιχνευθεί σε δομές φιλοξενίας και προστασίας ηλικιωμένων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα και Καρδίτσα, προτάθηκαν από τους Λοιμωξιολόγους μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζεται η μάσκα παντού!»

Η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε σχετικά με τα μέτρα: «Πιστεύω ότι και πρέπει να εφαρμοστούν και πολύ πιο σοβαρά και με σύνεση τα μέτρα που υπάρχουν και να προστεθούν κι άλλα π.χ μάσκα σε όλους τους χώρους, κίνητρα για τους εργαζόμενους, αύξηση των δρομολογίων ώστε να υπάρχει αραίωση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δυστυχώς δεν θα γίνει μηδενικός αλλά μπορούμε όμως να τον μειώσουμε». Στην συνέχεια συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος το οποίο δεν έχει καμία λογική, διότι σημασία έχει να τους προστατεύσουμε όλους».

«Τα μέτρα του lockdown περιέχουν και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους»

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Λοιμωξιολόγος δήλωσε: «Έχουμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί». Μιλώντας σχετικά για τις μάσκες και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Με πληροφορίες από: megatv.com, skai.gr, eody.gr