Σε δημοσιεύματα της κυριακάτικης «Δημοκρατίας» αλλά και του «Βήματος της Κυριακής» γίνονται καταγγελίες για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερησίως πραγματικά.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του «Βήματος», εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρχαν φήμες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού. Αυτές λέγεται ότι βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Το μητρώο ασθενών με Covid-19 δεν ενημερώνεται όπως πρέπει

Ειδικότερα, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο νοσοκομείο, μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό. Στην συνέχεια ο ΕΟΔΥ το καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό. Αυτό συμβαίνει καθώς ο ΕΟΔΥ φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα μητρώου ασθενών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το γεγονός αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα από την άλλη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Δημοκρατίας», το συγκεκριμένο παράλληλο σύστημα οδηγούσε σε καθυστέρηση ενημέρωσης επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα δεν είχαν την πλήρη εικόνα για τη ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας.

Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας

Τραγελαφικές χαρακτηρίζει τις εν λόγω καταγγελίες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους
με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Ωστόσο, η αξιωματική
αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της ζητά έρευνα και δημοσιοποίηση των πρακτικών
της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.