Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην ψυχολογία των παιδιών. Μέσω μιας εκδήλωσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) ανέλυσε όλα τα δεδομένα.

Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α. με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Την εκδήλωση, που είχε θέμα «Η νόσος Covid-19 στη σχολική κοινότητα και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών», παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γιατροί.

Ψυχολογία των παιδιών

Όπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες, ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας δημιουργούν σύγχυση και θυμό, δύσκολα διαχειρίσιμο από μια ομάδα του πληθυσμού. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά, είπαν ότι αρκετά παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο τους (αϋπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες) ή στη διατροφή τους, σύγχυση για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους και μετατραυματικό στρες, που είχε επίπτωση στην καθημερινότητά τους.

Επιστημονική διαπίστωση 

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά με χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο γονέων αλλά και όσα είχαν υπερβολική έκθεση στην πληροφορία παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά μετατραυματικού στρες. Πολλά παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν μέσα στην πανδημία καταθλιπτικό συναίσθημα, παραίτηση και παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση, ενώ αυξήθηκαν τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερο ευάλωτα ήταν τα παιδιά με υπερκινητικότητα, ελλειμματική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές.

Οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί και ο Π.Ο.Υ. θεωρούν κυρίαρχη προτεραιότητα την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση, που συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, ανέφερε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του Ι.Σ.Α. περισσότεροι από 150 ιδιώτες γιατροί έχουν λάβει ειδική ενημέρωση για να καλύψουν την ανάγκη του σχολιάτρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Δήλωση περιφερειάρχη Αττικής

«Το ασφαλές σχολείο θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, σε αυτή την πρωτόγνωρη σχολική χρονιά, για να διατηρήσουμε ασφαλή την κοινωνία και να ανακόψουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού», ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας την ανάγκη να ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2.