Στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε δυσκολότερη κατάσταση από την περσινή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική, προέβη χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σε εφαρμογή λοιπόν τέθηκε έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ε.Σ.Υ. 

«Η πίεση πλέον, το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται, όσον αφορά την Αττική, στο βαθύ κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά και γι’ αυτό «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης», το οποίο είχε σχεδιαστεί από την αρχή της πανδημίας και είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το σύστημα υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε με έμφαση ο Β. Κικίλιας.

Πρόσθεσε πως νεότεροι άνθρωποι φτάνουν στη διασωλήνωση, παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ παράλληλα καταγράφεται ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως, μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα».

Έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ε.Σ.Υ. 

Το σύστημα υγείας στην Αττική είναι στα όριά του. Ήδη νοσηλεύονται σε αυτό 1.528 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι εδώ και 19 μέρες έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 449 απλές κλίνες Covid και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid.

«Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122, και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid, φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες», τόνισε.

Στο Ιπποκράτειο, όπως είπε, προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη άλλων 29 κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για 12 κλίνες στον «Ευαγγελισμό», 10 στο «Τζάνειο» και 7 στο «Ασκληπείο» της Βούλας.

«Αύξηση στη δυναμικότητα των κλινών»

«Αυξήσαμε τη δυναμικότητα των κλινών μας κατά 40%», τις τελευταίες εβδομάδες», είπε και συμπλήρωσε πως θα γίνει και αναδιανομή των non Covid περιστατικών σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τη νοσηλεία Covid ασθενών.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διαθέτει στο Δημόσιο 120 κλίνες, καθώς μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του «Ευαγγελισμού», του Γεν. Κρατικού «Γ.  Γεννηματάς» και του «Ιπποκράτειου», οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για Covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» διατίθεται εθελούσια στο Δημόσιο για non Covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημεριών.

Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του «Σισμανόγλειου», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του “Σισμανόγλειου” μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid», ανέφερε.

Το «Ωνάσειο», όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά

«Μετά από το πιο σκοτεινό σημείο συνήθως βλέπουμε το φως», τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σημείωσε ότι αύριο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στη χώρα. Μάλιστα, είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί, ενώ πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια σταδιακά χτίζουν τείχος ανοσίας».

Τέλος, ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας και επισήμανε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων», τονίζοντας ότι η εταιρεία Pfizer τον διαβεβαίωσε πως θα παραδώσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της τον Απρίλιο στη χώρα μας

«Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ