Θετικά παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). 

Ευνοϊκή είναι η θέση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την επιδημία του κορονοϊού σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αναθεωρημένος χάρτης

Στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκονται η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα νέα δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 21 έως 28 Ιανουαρίου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

«Πράσινο» για την Ελλάδα

Η Ελλάδα με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ολόκληρη στο «πράσινο» και όσον αφορά τον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο».

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ήμερο. Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται η Κρήτη, η Βορειοδυτική Πελοπόννησος και μέρος της Δυτικής Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους χάρτες, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ (31/1), υπάρχουν 484 νέα κρούσματα κορονοϊού και 17 νεκροί στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 255, ενώ 1.113 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ