Νέες συστάσεις αναφορικά με τη χρήση της μάσκας στo πλαίσιο της πανδημίας κατά του κορονοϊού και το είδος που μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας. Eπίσης δόθηκαν οδηγίες για το ποιοι θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα και γιατί. 

Πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι μια αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης του κορονοϊού. Ειδικότερα:

 • Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στον SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εκπνοή σταγονιδίων που περιέχουν ιό στον αέρα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% ή περισσότερο των μεταδόσεων προέρχονται από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή από άτομα που βρίσκονται στην προσυμπτωματική φάση της νόσου Cοvid-19.
 • Οι μάσκες προστατεύουν τους μη μολυσμένους χρήστες. Σχηματίζουν φράγμα για μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια που θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε εκτεθειμένους βλεννογόνους του ματιού, της μύτης και του στόματος. Μπορούν επίσης να φιλτράρουν μερικώς μικρά σταγονίδια και σωματίδια από τον εισπνεόμενο αέρα.

Mειώστε τα κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας, καθώς παρέχουν τη μέγιστη προστασία όταν εφαρμόζονται σε στενή επαφή με το δέρμα.

Η ελαχιστοποίηση των κενών επιτυγχάνεται: 

 • με την επιλογή μάσκας που διαθέτει σύρμα στο πάνω μέρος της μύτης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων
 • με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκαςμεταξύ τους ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις πλευρές του προσώπου για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα ποσοστά προστασίας της μάσκας όταν αυτή εφαρμόζεται σωστά και όταν δεν έχει καλή εφαρμογή.

Επισημαίνεται η περίπτωση ανδρών με γενειάδα, στους οποίους συστήνεται να φορούν διπλή μάσκα, καθώς ο όγκος της γενειάδας δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας. 

Απεναντίας, η διπλή μάσκα δεν συστήνεται, διότι μετά την εφαρμογή της παραμένει το κενό στο πάνω μέρος της μύτης καθώς και στα πλαϊνά, απ’ όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%. Είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους. Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μη διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Η χρήση μόνο διάφανων προσωπίδων δεν συνιστάται, σύμφωνα με το CDC, καθώς η αξιολόγησή τους συνεχίζεται, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή.

Το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους, ή διπλές μάσκες (υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική μάσκα).

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας

Για όλους τους τύπους μάσκας θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες οδηγίες για τη σωστή χρήση τους:

 1. Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν από την αφαίρεσή της.
 2. Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη την περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πιγούνι.
 3. Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 4. Αν η μάσκα είναι μίας χρήσης, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μίας χρήσης δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
 5. Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη), πρέπει να πλένεται το συντομότερο δυνατόν στο πλυντήριο ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60οC και στη συνέχεια να σιδερώνεται.

Οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης 

Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα. Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιστημονικών δεδομένων, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα περιλαμβάνουν:

 • Φυσική απόσταση
 • Σωστή υγιεινή χεριών
 • Καλό αερισμό χώρου
 • Απολύμανση επιφανειών
 • Χρήση προστατευτικής μάσκας
 • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου
 • Χρήση χαρτομάντιλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα
 • Ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση.

Διαβάστε περισσότερα: