ΠΟΥ: Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα του 2021

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Γενεύη, δήλωσε πως δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί έως τα μέσα του 2021. «Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό και ασφαλές είναι το εμβόλιο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Όλα τα δεδομένα από δοκιμές πρέπει να κοινοποιούνται και να συγκρίνονται, είπε η Χάρις. «Πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν το εμβόλιο λειτουργεί… σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε το σαφές μήνυμα για το εάν έχει ή όχι το επίπεδο της αποτελεσματικής ασφάλειας…» πρόσθεσε.

Η COVAX στοχεύει σε 2 δισ. δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων έως το τέλος του 2021

O Π.Ο.Υ και η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), σύμφωνα με το Reuters, ηγούνται τον μηχανισμό COVAX, ο οποίος έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά του COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο. Το κύριο μέλημα είναι να εμβολιαστούν άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε κάθε χώρα, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη.

Η COVAX στοχεύει στην προμήθεια και παράδοση 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων έως το τέλος του 2021, αλλά ορισμένες χώρες που έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους προμήθειες μέσω διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.

«Ουσιαστικά, η πόρτα είναι ανοιχτή. Είμαστε ανοιχτοί. Αυτό που κάνει η COVAX είναι να διασφαλίσει ότι όλοι στον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε, τέλος η εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ ΜΠΕ