Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά, από 1/9

Από σήμερα, 1/9 σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, τα αντιβιοτικά θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου, στη συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία.

Όσον αφορά τη χειρόγραφη συνταγή, θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής, ωστόσο σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει και μία ηλεκτρονική.

Οι περιπτώσεις όπου μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές αναλυτικά:
  • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
  • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
  • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ
  • Ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).
  • Νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • Τέλος, η συνταγογράφηση από κτηνίατρο θα είναι χειρόγραφη

«Πρωταθλήτρια στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών η Ελλάδα»

Σύμφωνα με επισημάνσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.

«Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο», υπογραμμίζει ο ΦΣΘ.

Με πληροφορίες από fsth.gr και protothema.gr